"SPROVODIO AKTIVNOSTI U KORIST RUSIJE": U Poljskoj uhapšen novinar zbog špijunaže- preti kazna od deset godina

Novosti onlajn

10. 06. 2021. u 09:11

U VARŠAVI je priveden državljanin Poljske pod optužbom za špijunažu u korist Rusije, saopštilo je Generalno tužilaštvo zemlje.

СПРОВОДИО АКТИВНОСТИ У КОРИСТ РУСИЈЕ: У Пољској ухапшен новинар због шпијунаже- прети казна од десет година

FOTO: Depositphotos

Hapšenje je izvršeno 31. maja. Operaciju su izveli pripadnici Agencije za unutrašnju bezbednost po nalogu tužioca Mazovjeckog međuokružnog odeljenja za organizovani kriminal i korupciju.

Generalno tužilaštvo objasnilo je da je priveden Januš N. Prema informacijama zvanične agencije RAR, on je bivši novinar lista „Vprost“. On je sada u pritvoru i preti mu kazna do deset godina zatvora.

Prema tužilaštvu, pritvorenik je „sprovodio aktivnosti u korist Rusije koje je intenzivirao nakon što je njegov kolega prethodno priveden zbog sumnje za špijunažu“.

- Januš N. je u ime lica koja deluju u interesu ruske obaveštajne službe pokušao da uspostavi kontakt sa poljskim i stranim političarima, uključujući one koji rade u Evropskom parlamentu. Osumnjičeni je svoje aktivnosti vodio u Poljskoj, Evropskoj uniji i drugim zemljama... kako bi oslabio poziciju Poljske u EU i na međunarodnoj sceni - navodi se su saopštenju.

Prilikom pretresa u stanu osumnjičenog oduzeto je više od 300 hiljada zlota (oko 80 hiljada dolara) i mnogi elektronski mediji.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)