BAJDEN SPREMIO PLAN "NAPADA" NA RUSIJU: Na sastanku sa Putinom pokrenuće omiljenu američku temu

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

09. 06. 2021. u 19:18

NAJAVA američkih medija da će predsednik Džozef Bajden razgovarati sa kolegom Vladimirom Putinom o ljudskim pravima u Rusiji dokaz je da su Amerikanci odlučili da izvuku "džoker temu" koju su koristili još u sovjetskim vremenima.

БАЈДЕН СПРЕМИО ПЛАН НАПАДА НА РУСИЈУ: На састанку са Путином покренуће омиљену америчку тему

Foto: AP Photo/Susan Walsh, File/Depositphotos

Kad god su hteli da Rusima drže lekcije iz nepoštovanja ljudskih prava američki lideri su započinjali pregovore o ugnjetavanju disidenata u Rusiji i nedopuštanju da Jevreji slobodno odlaze iz SSSR-a. Sovjeti su im odgovarali pitanjem zašto Amerikanci ne poštuju prava crnaca.

Sada ta tema iz naftalina izgleda malo drugačije jer Jevrejima kao i ostalima niko ne brani da putuju gde žele klasičnih disidenata više nema. Zato će se Bajden interesovati za zdravlje Alekseja Navaljnog i tražiće od Rusa da oslobode američka dva građanina koji su osuđeni na duži rok zbog, jedan zbog špijunaže a drugi jer se potukao sa policajcom.

Bajden je u autorskom tekstu u "Vašington postu" poručio da će Putinu kazati u Ženevi da mu SAD neće dozvoliti da krši ljudska prava.

Pol Vilan/Foto: TASS

Na to je odgovorio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji je kazao da su Rusi spremni da razgovaraju o svim temama, pa tako i o tome kako vlasti SAD proganjaju one koji su učestvovali u protestima šestog januara u Vašingtonu. Lavrov je istakao da se u Americi događa mnogo interesantnih stvari oko kršenja ljudskih prava opozicije.

Što se tiče Rusije postoji velika razlika između sovjetskih i današnjih disidenata. Primera radi akademik Andrej Saharov je bio sasvim drugi intelektualni i moralni nivo u odnosu na Alekseja Navaljnog. Tvorac hidrogenske atomske bombe a zatim veliki pacifista Saharov je dobio Nobelovu nagradu za mir, bio je borac protiv komunističke birokratije i rigidnog sistema. On se odrekao svih socijalističkih privilegija. Sadašnji disident Aleksej Navaljni koga finansira Zapad je borac za poziciju u vlasti i ne skriva da hoće da sedne u Putinovu fotelju. Zbog toga što dobija novac sa Zapada većina građana ga prezire.

Trevor Rid, američki student koji se tukao sa policijom/Foto: Arhiva Novosti

Putinov pomoćnik za spoljnu politiku Jurij Ušakov, bivši ruski ambasador u Vašingtonu je kazao na skupu posvećenom bivšem ruskom ministru spoljnih poslova Jevgeniju Primakovu da su današnji odnosi Rusije i SAD najgori od Hladnog rata do sada... U Kremlju se uopšte ne uzbuđuju što Bajden najavljuje razgovor o ljudskim pravima ali smatraju da je to tema koja nije najbitnija u ovom trenutku. Ali u Rusiji su svesni da se u Ženevi ne može postići niti jedan važan dogovor pa bi bili zadovoljni ako se zaustavi pogoršavanje odnosa a preduslov je za to da u Vašingtonu shvate da sa sadašnjim ruskim rukovodstvom ne mogu razgovarati jezikom ultimata i stalnim "štancanjem" sankcija.

NADAJU SE OSLOBOĐENjU

Osuđeni u Moskvi na 16 godina zatvora zbog špijunaže Amerikanac Pol Vilijan se nada da bi ga mogao pomilovati predsednik Putin.Vilijan je uhapšen u Moskvi u hotelu kada je uzimao od jednog saradnika ruske bezbednosne službe dokumente o podacima njenih saradnika.Vilijan je u zatvorskoj koloniji u Mordoviji.

Student iz Teksasa Trevor Rid se u leto 2019 potukao sa ruskim policajcom i za to je osuđen na devet godina zatvora.Trevor se svađao sa dve žene ispred zgrade u kojoj je stanovao. A kad je došla policija on se sa njima potukao.

Hoće li oni biti pušteni da odu kući zavisi i od toga hoće li Amerikanci pokazati humanost prema građanima Rusije koji se nalaze u zatvorima u Americi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna