ČUJU ONO ŠTO ŽELE DA ČUJU: Kako su Ukrajinci pogrešno protumačili Bajdenove reči

Novosti onlajn

08. 06. 2021. u 09:13

BELA kuća i zvanični Kijev su objavili dva različita saopštenja o sadržaju sinoćnog telefonskog razgovora američkog i ukrajinskog predsednika , nakon čega je administracija Zelenskog bila primorana da unese izmenu u tumačenje izjave Bajdena o članstvu Ukrajine u NATO, saopštava izdanje „Aksios“.

ЧУЈУ ОНО ШТО ЖЕЛЕ ДА ЧУЈУ: Како су Украјинци погрешно протумачили Бајденове речи

Foto: Printskrin

U prvoj verziji saopštenja kabineta ukrajinskog predsednika navedeno je bilo da je DŽozef Bajden, navodno, ocenio da je veoma važno da se Kijevu predstavi plan po pitanju članstva u Severnoatlantskoj alijansi.

Međutim, ubrzo zatim se oglasila Bela kuća sa saopštenjem u kojem je naglašeno da Bajden nije to rekao.

- Ukrajina je pogrešno prenela Bajdenove reči i potom ispravila te navode - potvrdio je nešto kasnije i neimenovani predstavnik ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Od tog trenutka u saopštenju kabineta ukrajinskog predsednika rečenica glasi tako da je Vladimir Zelenski, a ne Bajden, ocenio da je važno da se Kijevu predstavi plan po pitanju članstva u NATO.

Bela kuća, međutim, nije potom želela da komentariše da li je Bajden podržao ideju Zelenskog ili ne.

Podsetimo, američki predsednik DŽozef Bajden razgovarao je sinoć telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i tom prilikom naglasio da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Bajden je ujedno iskoristio priliku i pozvao ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog da poseti Vašington ovog leta.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)