UZLET ANGELINOG FAVORITA I CDU: Na izborima u Saksoniji-Anhalt Armin lašet ostvario prvi izborni uspeh

D. SAVIĆ

07. 06. 2021. u 23:37

VLADAJUĆA nemačka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) ostvarila je znatno bolji rezultat od očekivanog na izborima u pokrajini Saksonija-Anhalt, ostavivši daleko iza sebe krajnje desnu stranku Alternativa za Nemačku (AfD).

УЗЛЕТ АНГЕЛИНОГ ФАВОРИТА И ЦДУ: На изборима у Саксонији-Анхалт Армин лашет остварио први изборни успех

Foto AP

Pobeda je posebno značajna, jer je novi lider CDU Armin Lašet, koga je kancelarka Angela Merkel zdušno podržala na unutarstranačkim izborima, ostvario prvi uspeh od dolaska na čelo vladajuće partije. Ta pobeda, prema ocenama politikologa, ojačala je njegovu poziciju i dala podstrek pred predizbornu kampanju za savezne parlamentarne izbore u Nemačkoj u septembru.

Glasanje na izborima za parlament Saksonije-Anhalt smatra se, naime, i poslednjim velikim testom za nemačke političke stranke pred parlamentarne izbore 26. septembra.

Rezultat CDU je bolji od onog koji su predviđala istraživanja javnog mnjenja, u kojima je ta stranka bila gotovo izjednačena sa AfD.

Iako se očekivalo da bi desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) mogla odneti pobedu, CDU je osvojio 37,1 odsto, a AfD 20,8 procenata. Članovi AfD u Saksoniji-Anhalt stavljeni su pod temeljan nadzor nemačkih obaveštajnih službi, zbog njihovih veza sa ekstremističkim grupama i sve tvrđih stavova prethodnih godina.

Levica je treća snaga u ovoj pokrajini sa 11 odsto glasova, ali je to njen rekordno nizak broj u Saksoniji-Anhalt. Iza njih je Socijaldemokratska partija (SPD) sa 8,4 odsto glasova, sledi Slobodarska stranka (FDP) sa 6,4 procenta glasova, dok su Zeleni sa 5,9 odsto nisu postigli obećavajući rezultat za savezne izbore.

Pobeda CDU je ostvarena pre svega zahvaljujući Rajneru Haselofu (67), izrazito popularnom guverneru u pokrajini sa 2,2 miliona stanovnika. On je uspeo da oslabi AfD, zatim da Zelenima, posle njihovog uzleta, pokaže gde im je mesto na političkoj sceni, a SPD ostavi daleko iza sebe.

Rezultati izbora daju jak vetar u leđa Haselofu, koji će moći da bira između tri moguće koalicije sa manjim strankama. U prethodnih pet godina je upravljao pokrajinom u koaliciji sa SPD i Zelenima, a sada je isključio mogućnost saradnje sa AfD i strankom Levica, nekadašnjim komunistima.

Ubedljiva pobeda CDU mogla bi da bude znak da njen novi lider Lašet može da očekuje dobar rezultat i na parlamentarnim izborima 26. septembra, posle kojih će Nemačka dobiti novog kancelara, jer se Merkelova, posle 16 godina, povlači iz politike.

TAJNA GUVERNEROVOG USPEHA

Popularni guverner pokrajine Saksonija-Anhalt Rajner Haselof je za nemački dnevnik "Bild" svoj uspeh objasnio time što je tokom kampanje posebnu pažnju posvetio grupama stanovništva do kojih uobičajene poruke CDU ne dopiru. Kazao je da se moraju jasno zacrtati prioriteti unutar stranke i ukazao da se treba posvetiti onome što zabrinjava građane.

Foto AP

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi