MIŠEL SE ŽALIO PUTINU: Nakon serije sankcija šef Saveta Evrope ističe da su odnosi na niskom nivou

Novosti online

07. 06. 2021. u 19:27

ODNOSI Rusije i Evropske unije nalaze se na izuzetno niskom nivou što nije u skladu sa interesima ni jedne strane, izjavio je šef Saveta Evrope Šarl Mišel tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

МИШЕЛ СЕ ЖАЛИО ПУТИНУ: Након серије санкција шеф Савета Европе истиче да су односи на ниском нивоу

Foto: Tanjug AP

Ruski lider mu je, međutim, odgovorio da iako su Moskva i Brisel  i dalje veoma značajni partneri kada je reč o trgovini i investicijama, trenutna saradnja „ne može da se tumači kao zadovoljavajuća“.

- Povratak saradnji u pragmatičnom smislu uz međusobno poštovanje bi odgovaralo opštim interesima - navedeno je u saopštenju pres službe Kremlja.

Mišel je preneo Putinu stav EU po pitanju „politike pet prenicipa“ koju evropske zemlje nameravaju da sprovode u odnosima sa Rusijom istakavši, međutim, važnost saradnje Moskve i Brisela u sferama zdravstva, klime, ali i rešavanja regionalnih sukoba.

U saopštenju Brisela je navedeno i da je šef Saveta Evrope preneo Putinu apsolutnu podršku EU suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine i skrenuo mu pažnju na ulogu Rusije kada je reč o ispunjavanju svih odredbi Minskog sporazuma za rešavanje pitanja Donbasa.

Putin se tokom razgovora dotakao i pitanja sertifikacije ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u EU, kao i uslova za putovanja kako EU građana u Rusiju, tako i ruskih građana u EU. Takođe je reči bilo i o sankcijama EU protiv Belorusije, na šta je Putin rekao da su one kontraproduktivne.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna