ZAHAROVA DALA ODGOVOR: Evo zašto je Putin potpisao Zakon o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu

Novosti onlajn

07. 06. 2021. u 13:50

SJEDINjENE Američke Države i njihovi saveznici nisu odreagovali na predloge Rusije da se očuva Sporazum o otvorenom nebu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova povodom zakona o izlaska iz Sporazuma koji je danas potpisao ruski lider Vladimir Putin.

ЗАХАРОВА ДАЛА ОДГОВОР: Ево зашто је Путин потписао Закон о изласку из Споразума о отвореном небу

Foto: EPA

- Napori Rusije za očuvanje Sporazuma nisu naišli na odgovor ni u Vašingtonu, ni u glavnim gradovima zemalja-saveznica SAD. Iako su države-potpisnice podržavale Sporazum, izražavale žaljenje u vezi sa odlukom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, u isto vreme su se solidarisale sa procenom da je takav potez Amerike bio utemeljen - napisala je Zaharova na svom Telegram-kanalu.

Portparolka je napravila osvrt na određene antiruske poteze Amerike od 2017. godine.

Kako je rekla, Vašington je od te godine u svetlu opšteg antiruskog raspoloženja počeo da pooštrava pristupe, a od 1. januara 2018. godine SAD više nisu davale dozvolu Rusiji da odstupi od američkih pravila vazdušnog saobraćaja i normi vazduhoplovne bezbednosti. Podsetila je da su SAD izmenile specijalne procedure za obavljanje osmatračkih letova iznad Havaja, odbile su da omoguće noćenje u nekim od svojih baza i uvele su ograničenja za osmatračke letove iznad teritorije Aleutskih ostrva.

- S tim u vezi, ruska strana je saopštila o ukidanju brojnih bilateralnih tehničkih sporazuma i unilateralnih mera koje su primenjivane kao gest dobre volje i olakšavale ranije američke misije iznad Rusije - istakla je Zaharova.

Ona je podsetila i na činjenicu da je MIP Rusije 22. decembra 2020. godine uputio notu državama-potpisnicama Sporazuma o otvorenom nebu. Ruska Federacija je tražila  da joj se do 1. januara 2021. godine pruže garancije da informacije dobijenih tokom osmatračkih letova neće biti prenete državama koje ne učestvuju u Sporazumu, kao i da potvrde mogućnost nesmetanog izvođenja ruskih osmatračkih letova iznad teritorija država-potpisnica, uključujući objekte SAD.

S obzirom da nije bilo konstruktivnih odgovora i uzimajući u obzir nacionalne interese, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 7. juna zakon o raskidanju Sporazuma o otvorenom nebu, objasnila je Zaharova.

Inače, procedura povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu započeta 22. maja 2020. godine, a završena je 22. novembra.

Moskva je u januaru 2021. godine pokrenula proceduru izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu. Po mišljenju Rusije, akcije Vašingtona su značajno narušile ravnotežu interese dve države.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju