OSAM MILIONA DOZA SPUTNJIKA VE MESEČNO: Brazil planira da proizvodi velike količine ruske vakcine i izvozi ih u Latinsku Ameriku

Novosti onlajn

05. 06. 2021. u 19:05

BRAZIL namerava da mesečno proizvodi osam miliona doza ruske vakcine protiv virusa korona "Sputnjik Ve“.

ОСАМ МИЛИОНА ДОЗА СПУТЊИКА ВЕ МЕСЕЧНО: Бразил планира да производи велике количине руске вакцине и извози их у Латинску Америку

Ruska vakcina

Vakcine bi mogle da se izvoze u zemlje Latinske Amerike, rekao je ambasador Brazila u Rusiji Tovar da Silva Nunjes.

- Kao što znate, počeli smo proizvodnju ‘Sputnjika Ve’ u Brazilu. Ona će moći da se primenjuje ne samo u Brazilu nego će moći da se obezbede isporuke za druge zemlje, na primer, države Latinske Amerike - rekao je ambasador.

Upitan da li vidi neke političke elemente u tome što je brazilski regulator „Anvisa“ u aprilu odbio da izda dozvolu za rusku vakcinu i zbog čega je procedura toliko trajala, ambasador je rekao da je to normalna procedura.

- Eksperti traže sve neophodne informacije od proizvođača, da ih prouče, sve to se ne dešava odmah i zavisi od dosta okolnosti. Uveren sam da upravo oni treba da određuju kakve su im informacije potrebne - rekao je on i dodao da se političari u tu situaciju ne mešaju.

Ranije danas je saopšteno da je Kolegijalni savet Nacionalne agencije za sanitarni nadzor Brazila (Anvisa) odobrio uvoz i hitnu primenu ruske vakcine, istovremeno odobrivši niz ograničenja.

Kako je saopštio direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev prve partije „Sputnjika Ve“ biće isporučene Brazilu u julu. Prema njegovim rečima Brazil će postati najmnogoljudnija zemlja Južne Amerike koja je odobrila upotrebu ovog preparata.

Podsetimo, ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u već 67 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 3,4 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.

Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više nego što je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)