PREOKRET: EU počela sa uvođenjem kovid pasoša - Izrael odustao, ali se uključile ovih sedam članica

Tanjug

03. 06. 2021. u 11:34

EU je prvog juna pokrenula sistem za verifikaciju digitalnih kovid sertifikata koji će se koristiti prilkom putovanja unutar EU. S druge strane, Izrael, koji je već uveliko sprovodio korišćenje sertifikata, sada odustaje od njih, a po svemu sudeći Britanija će obustaviti svoje slične planove.

ПРЕОКРЕТ: ЕУ почела са увођењем ковид пасоша - Израел одустао, али се укључиле ових седам чланица

Foto AP

Iako će uredba o primeni digitalnih sertifikata, kao sredstva za povratak slobodnog kretanja unutar EU, stupiti na snagu 1. jula, već juče je sedam država članica - Bugarska, Češka, Danska, Nemačka, Grčka, Hrvatska i Poljska - odlučilo da se poveže sa sistemom i započelo izdavanje prvih EU sertifikata.

U Evropskoj komisiji napominju da će se druge zemlje članice postupno, prema sopstveninim tehničkim mogućnostima, priključivati zajedničkom sistemu.

Paralelno sa tim, Komisija će nastaviti da pruža tehničku i finansijsku podršku državama članicama da se povezuju na zajednički sistem, prenosi Tanjug.

U Briselu najavljuju početak pregovora sa trećim zemljma o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji kako bi se građanima olakšalo putovanje ovog leta.

Preporuka je da se prihvate sve vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove (Fajzer, Astra Zeneka, Moderna, DŽoson i DŽonson) kao i one koje je SZO odobrila za hitnu upotrebu (Sinofarm i Sinovak), a o tome odlučuju pojedinačno zemlje članice u koje se putuje.

Preporuka Evropske komisije je da do trenutka postizanja sporazuma o međusobnom priznavanju sertifikata, zemlje članice prihvate validan dokumenta o vakcinaciji građana trećih zemlja.

Nosilac potvrde o vakcinaciji mora da je primio sve preporučene doze vakcine najmanje 14 dana pre putovanja.

Velika Britanija odustaje od sertifikata

S druge strane, Velika Britanija je najavila da će odustati od sertifikata. Planovi da pasoši kovid-19 postanu zakonski uslov za velike događaje propadaju, piše britanski Telegraf.

Zvaničnici koji rade na pregledu sertifikata veruju da nema šanse da se zakon promeni kako bi se naložila njihova upotreba u Velikoj Britaniji.

- Ne radi se tome da je „fino uravnotežen“. To se neće dogoditi. Svi kažu da je mrtvo - rekao je jedan izvor iz britanske vlade.

Dokaz o tome da je neka osoba vakcinisana postao je široko prihvaćen u međunarodnim putovanjima. Budući da ga neke države već sada traže, britanski putnici taj dokaz o vakcinisanju mogu da pribave putem aplikacije Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS).

Međutim, upotreba kovid pasoša znatno je kontroverznija kada su u pitanju putovanja unutar Velike Britanije, pa mnogi kritičari ističu da zahtevanje dokaza o medicinskom stanju/statusu nekog pojedinca otvara ozbiljna etička pitanja.

Čim su počeli malo više da se bave tehničkim i pravnim detaljima uvođenja takvih propusnica, iskrsnuo je niz potencijalnih problema. Za početak, stranci ne bi mogli da koriste aplikaciju NHS-a. Dalje, kod mnogih ljudi postoji opravdan razlog zbog kojih ne mogu da prime vakcinu, poput alergijskih reakcija. Treće, i sami ministri na prethodnim su sastancima kabineta doveli u pitanje opravdanost kovid pasoša iz perspektive javnog zdravlja. Četvrto, nakon što je Britanija daleko odmakla u vakcinisanju svoje populacije (gotovo 58 odsto populacije primilo je barem jednu dozu), brojevi zaraženih i brojevi umrlih poprilično su pali.

Vest iz Britanije stiže dok ministri ispituju podatke kako bi utvrdili da li se ukidanje ograničenja može nastaviti kako je planirano od 21. juna u Engleskoj, kada su se nadali da će javnost moći da se u većem broju vratiti masovnim događajima poput fudbalskih utakmica i koncerata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ODBIO I DŽONIJA I BREGU: Popularni pevač nije hteo da peva u Bijelom dugmetu - i dan-danas žali zbog toga