NAGLO OKONČANJE: Česi poslali kući desetine zaposlenih u ruskoj ambasadi

Tanjug

31. 05. 2021. u 20:39

RUSKI čarter avion odvezao je danas desetine ljudi koji su bili zaposleni kao osoblje ruske ambasade, naglo okončavši, kako kažu češki zvaničnici - višedecenijsku praksu Moskve da koristi nesrazmerno veliku misiju u Pragu kao osnovu za svoje špijunske aktivnosti.

НАГЛО ОКОНЧАЊЕ: Чеси послали кући десетине запослених у руској амбасади

Foto: pixabay

Česi su poslali kući 123 pripadnika ruskog osoblja i članova porodica iz ambasade na letove u subotu i danas, povrh 18 zaposlenih koji su već bili označeni kao špijuni i proterani u aprilu, kada je Prag optužio Moskvu za miniranje skladišta oružja 2014. godine, navodi Rojters.

Iako je Češka sada članica NATO i EU, ogromna ruska ambasada bila je relikt sovjetske ere, kada je Čehoslovačka bila satelit Moskve, rekao je Jirži Šnajder, bivši zamenik ministra spoljnih poslova.

 - Sovjetska ambasada u tadašnjoj Čehoslovačkoj, sa stotinama hiljada sovjetskih okupacionih trupa, bila je ambasada u koloniji - rekao je Šnajder.

Prema novom sporazumu, Rusija i Češka će ograničiti broj zaposlenih u ambasadi druge države na samo sedam diplomata i 25 zaposlenih kao pomoćno osoblje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŠOLC POSLE NAPADA NA IRAN: Pozivam na deeskalaciju sukoba u regionu Bliskog istoka