RUSKI POSLANIK OCENJUJE: Vašington kriv za uništenje Sporazuma o otvorenom nebu

Novosti onlajn

27. 05. 2021. u 22:49

PREDSEDAVAJUĆI Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki izjavio je da je za faktičko uništenje Sporazuma o otvorenom nebu u potpunosti kriv Vašington.

РУСКИ ПОСЛАНИК ОЦЕЊУЈЕ: Вашингтон крив за уништење Споразума о отвореном небу

Foto: Piksabej

- Krivica za fraktičko uništavanje Sporazuma u ​​potpunosti je na Vašingtonu. Svi naši koraci diktirani su potrebom za recipročnim merama - precizirao je Slucki.

Izlazak iz Sporazuma o otvorenom nebu, kuda je krenula Rusija, bio je ispravan korak, o čemu svedoči i najnovija izjava Sjedinjenih Američkih Država o nespremnosti da se vrati u Sporazum, dodao je on.

Slucki je naglasio da Rusija ne može da nastavi „jednostranu igru“ ako Evropa ne želi da pruži pravne garancije da podaci o preletima iznad teritorije Ruske Federacije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu neće biti predati američkoj strani. 

- Moramo da zaštitimo interese nacionalne bezbednosti i vodimo svoju politiku na ravnopravnoj i paritetnoj osnovi - istakao je poslanik.

Državna duma jednoglasno je usvojila je 19. maja zakon o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu. Očekuje se da pitanje o izlasku iz Sporazuma 2. juna razmotri Savet Federacije.   

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije potvrdilo je u četvrtak uveče da je dobilo obaveštenje od Sjedinjenih Američkih Država da se one neće vraćati u Sporazum o otvorenom nebu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!