HAMAS NEGIRAO: Nismo umešani u incident sa prinudnim sletanjem aviona u Belorusiji

Novosti onlajn

24. 05. 2021. u 22:01

PREDSAVNIK Hamasa negirao je umešanost pokreta u incident sa avionom "Rajan er" u Belorusiji, javlja Rojters.

ХАМАС НЕГИРАО: Нисмо умешани у инцидент са принудним слетањем авиона у Белорусији

Foto: N. Fifić

- Mi ne koristimo metode koje bi mogle biti delo ruku nekih sumnjivih strana, čiji cilj je namera da se demonizuje Hamas i pokvari globalno saosećanje sa našim palestinskim narodom i njegovim legitimnim otporom - rekao je portparol Hamasa Fauzi Barhum.

Ranije su u Belorusiji saopštili da su autori mejla o miniranju aviona "Rajan er" - palestinski pokret "Hamas" - pretili su da će aktivirati bombu iznad Viljnusa, ako EU ne prekine da podržava akcije Izraela u Pojasu Gaze.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. NJemu preti kazna do 15 godina zatvora.

To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)