MEĐUGORSKO UKAZANJE NEVINOSTI BRAĆE MAMIĆ: Kraljevi hrvatskog fudbala, u "pravosudnom izbeglištvu" u Bosni i Hercegovini

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

23. 05. 2021. u 17:00

AKO se do juče išlo u Međugorje zbog ukazanje Gospe, koju doduše od hodočasnika niko nije video, sada su veća atrakcija braća Mamić, koje svako ko se nađe u Hercegovini može lako da vidi.

МЕЂУГОРСКО УКАЗАЊЕ НЕВИНОСТИ БРАЋЕ МАМИЋ: Краљеви хрватског фудбала, у правосудном избеглиштву у Босни и Херцеговини

Foto Arhiva

Begunci od hrvatskog pravosuđa, Zdravko i Zoran Mamić, očito će još godine i godine morati da ostanu u tom kraju prelepe prirode, gde bivši gazda i trener zagrebačkog Dinama grade "oazu u kamenu", luksuznu vilu u blizini slapova na reci Trežibat. Novinari koji često posećuju Zdravka izveštavaju kako govori da je srećan čovek, da živi mnogo mirnije nego u Zagrebu, u društvu prijatelja i porodice, očito zaštićen od izručenja Hrvatskoj, gde bi sedeo u zatvoru 6,5 godina, na koje je osuđen zbog izvlačenja silnih miliona iz kluba.

Nedavno mu se pridružio i brat Zoran, koji je nakon presude dobio zatvorsku kaznu od četiri godine i osam meseci. Da nastavi sportsku karijeru, pokušao je u Dubaiju, gde je već bio trener, ali tamošnje vlasti nisu želele da mu daju dozvolu za boravak, pa je zatvor u Hrvatskoj zamenio Međugorjem, jer je, kao i njegov stariji brat, građanin BiH. Nakon iste procedure koju je prošao Zdravko sada se i Zoran Mamić svake sedmice mora da javlja policiji, dok sud ne zaključi da nema osnova za izručenje. Pravne bitke vodi Zdravko Rajić, kojeg mediji nazivaju "đavolji advokat", a poternice koju je Hrvatska uputila i Interpolu da se dočepa Zorana očito neće pomutiti njegove planove da se sa bratom useli u luksuznu kuću.

DA LI BRAĆA ZASLUŽUJU PASOŠE?

Dok Zdravko govori, Zoran ćuti. Nakon što je bez problema prešao granicu sa BiH, sada se u Hrvatskoj vode pravne rasprave treba li osuđenima onemogućiti da do izvršenja kazne imaju pasoš i putuju bez problema.

Do sada je Zdravko Mamić živeo u hotelu, pa je kupio stan, a priznaje da ima stalnu pratnju, jer "bio bih budala da se ne bojim". Čega se boji, teško je reći, ali se njegov slučaj dodatno zakomplikovao kada je raskrinkao sudije u Osijeku koje su mu sudile, a ustanovilo se da ih je bogato podmićivao. Pre koji dan je punu istinu ispričao istražiteljima, među kojima je bio i hrvatski, a iskaz je pun bombastičnih optužbi u kojima ne manjka ni politike, ni seksa, ali se ipak ponajviše sve vrti oko para. U svom stilu Zdravko i dalje preti svakome ko bi ga mogao ugroziti, pa kaže "ako se nešto dogodi nekom iz moje porodice, pobiću ih sve", uz napomenu da oružja nema, ali da bi ga u BiH dobio da ga zatraži.

IZAZIVA  Zoran Mamić u Međugorju, Foto Tanjug

Ovako, Zdravko ujutro dugo spava, ode na fitnes i posle u restoran sa prijateljima, a kada mu iz njegove raskošne zagrebačke vile dođe supruga, onda ona kuva ručak. Ide na mise, dugo šeta i posvećen je duhovnosti, a oni bolje informisani kažu da iz kulisa i dalje drma hrvatskim fudbalom.

- Sve on prati, bez brige i oko Dinama i u fudbalu. Bez njega bi i klub brzo došao u probleme - kaže nam jedan njegov bliski poznanik, koji ne isključuje mogućnost da će Ustavni sud odbaciti dosadašnje presude ako se pokaže da su sudije bile korumpirane. To bi značilo da bi se Mamići ubrzo, bar teoretski, mogli vratiti u Hrvatsku.

Ako se to, međutim, ne dogodi, onda će narednih petnaestak godina, dok ne nastupi zastara slučaja, morati da žive u svojoj novoj vili, na kojoj radnici ovih dana ubrzano rade. A nju, zvanično, gradi Mamićev sin. Siguran je da u BiH neće ni dana provesti u zatvoru. Sve se vrti oko prodaje fudbalera, među kojima su i zvučna imena poput Luke Modrića, a malo ko se može da snađe što se sve tu događalo, ko je platio, a ko nije razne poreze i kako su iz Dinama izvlačeni milioni. Iako tih para nema, klub ih i ne potražuje, a sam Zdravko Mamić najavljuje da će u budžet Hrvatske uplatiti milione za koje je osuđen.

U vremenu koje dolazi, očekuje se još mnogo senzacija iz Međugorja. Ionako je ovo mesto, koje je posećivalo hiljade vernika, sada sablasno pusto zbog korone. Ako već nema novog "viđenja" Device Marije, a kako ni papa Franja nije baš oduševljen navodnim čudima, ostaje samo stvarnost sa braćom Mamić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024