INCKU STIGLA KRITIKA IZ RUSIJE: NJegov izveštaj ne pokazuje pravo stanje u Bosni i Hercegovini

Tanjug

04. 05. 2021. u 21:56

PREDSTAVNICA Rusije u UN Ana Jevstignev kritkovala je danas, na sednici Saveta bezbednosti UN, izveštaj visokog predstavnika u BiH (OHR) Valentina Incka, ocenivši da je on sve probleme pripisivao Srbima i Hrvatima kako bi opravdao jačanje državnih institucija i stvorio "iluziju" dalje potrebe za ostankom OHR-a.

ИНЦКУ СТИГЛА КРИТИКА ИЗ РУСИЈЕ: Његов извештај не показује право стање у Босни и Херцеговини

Foto: Printscreen/Jutjub/Al Jazeera Balkans

Jevstignev je naglasila da Rusija ne vidi potrebu za postojanjem OHR-a, a kada je reč o eventualnom izmenama Dejtinskog mirovnog sporazuma, naglasila je da bi one morale da budu rezultat dogovora svih strana u BiH.

- Nema alternative dogovoru i kompromisu unutar BiH. Ako bude izmena Dejtona, one moraju biti rezultat dogovora svih strana u BiH. Pokušaji da se razori Dejtonski sporazum mogu imati ozbiljne posledice po Balkan i Evropu - kazala je ona.

Kako je dodala, spoljno mešanje u poslove suverene države i jednostrane sankcije protiv legitimnih predstavnika u BiH su neprihvatljivi, dodaje RTRS.

Ona smatra izveštaj Incka ne odražava stvarno stanje stvari u BiH, da su pojedini elementi pristrasni i izvadeni iz konteksta i da ih proizvoljno tumaci kako bi se "uklopio" u njegovu verziju događaja, dodaje RTRS.

Zamenica šefa misije Rusije u UN smatra da Inckov izveštaj nije izbalansiran i ocenjuje da zabrinjava trend njegovog povećanog mešanja u pitanja na terenu.

Incku je savetovala da prestane da se ponaša kao "samoimenovani generalni guverner" i da se stavlja iznad zakona i demokratskih institucija vladavine zakona, te poručila kako ne može biti govora o bilo kakvim vanrednim instrumentima visokog predstavnika.

- Preporučujemo Incku da se suzdrži od širokog interpretiranja njegovog mandata, pogotovo na polju evroatlantskih integracija i saradnji BiH, NATO i EU - navela je ona.

Predstavnica Rusije ocenila je da se pozicija Narodne skupštine RS, koja rezolucijom zaheva zatvaranje OHR-a, ne može se zanemariti i pozvala na brzo zatvaranje OHR.

- Situacija u BiH je stabilna, nije pretnja međunarodnom miru i sigurnosti. Ne podležemo panici koju veštački diže visoki predstavnik", rekla je ona, ocenivši da pravu opasnost predstavljaju oni koji žele da se izmeni Ustav i da se ukinu entiteti.

Ona je dodala da Rusija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, njena tri konstitutivna naroda i dva entiteta, i poručila da se problemi mogu rešavati samo unutrašnjim dijalogom.

Incko je danas pred SB UN rekao da pandemija kovid-19 nastavlja da otkriva ozbiljnu disfunkcionalnost u BiH, kao i da neće biti iscrtavanja nove mape i da se pominjanje izraza "mirnog razlaza" može tumačiti, kako kaže, "samo kao pretnja".

Incko smatra da politički lideri i vlasti u BiH prečesto žrtvuju jedinstven i koordinisan pristup u borbi protiv pandemije i ublažavanju njenog uticaja na stanovništvo i ekonomiju u korist postizanja "političkih poena jedan protiv drugog", objavila je RTRS na svom sajtu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri