RADEV: Bugarski parlament ima poslednju šansu da formira vladu

Novosti online

29. 04. 2021. u 23:07

PREDSEDNIK Bugarske Rumen Radev daće parlamentu poslednju šansu da formira vladu. On će 5. maja predati mandat trećoj političkoj sili, Bugarskoj socijalističkoj partiji (BSP), saopštila je televizija „bTV“ pozivajući se na pres službu šefa države.

РАДЕВ: Бугарски парламент има последњу шансу да формира владу

Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi u saopštenju televizije, ako BSP ne uspe da formira vladu, to će dovesti do toga da će Rumen Radev imenovati zvaničnu vladu, a onda će se održati i ponovljeni parlamentarni izbori.

Formiranje vlade još uvek nije završeno. GERB nije uspeo da formira parlamentarnu većinu, s obzirom da su protivnici, koje predstavljaju BSP i nove opozicione partije „Ima takav narod“ i „Demokratska Bugarska“, kategorično odbili da pregovaraju sa vladajućom strankom. Nakon toga je mandat predat drugoj političkoj snazi „Ima takav narod“.

Opozicija je odmah vratila mandat. Lider partije Slava Trifonov je objasnio da nema dovoljnu podršku za formiranje vlade. Premijer Bojko Borisov ga je nazvao kukavicom i skrenuo pažnju na to, da je 165 poslanika bilo spremno da ga podrži, odnosno, više od polovine parlamenta (u Narodnoj skupštini Bugarske ima 240 poslanika).

Odluka Trifonova da vrati mandat nije bila iznenađenje i pokazala je da opozicionar zaista računa na ponavljanje izbora, na kojima će ga podržati veći broj birača, ranije je izjavio sociolog Dobromir Živkov iz marketinške agencije „Market links“.

- Stranka 'Ima takav narod' objavila je da je nemoguće formirati stabilnu većinu u ovom parlamentu, ali, u stvari, stranka očekuje bolji izborni rezultat. Očekuju da će im pristalice protesta (leti su u Bugarskoj bili antivladini protesti velikih razmera) pružiti veću podršku, što bi približilo stabilnijem obliku upravljanja - rekao je Živkov za portal „Mediapul“.

Lider BSP Kornelija Ninova, koja bi trebalo da dobije mandat za formiranje vlade, najavila je da će o svojim daljim akcijama reći kasnije.

- Danas u 15:30 sazivamo vanredno zasedanje Izvršnog komiteta koji će odlučiti o datumu i vremenu sazivanja Nacionalnog saveta, na kome ćemo razgovarati o situaciji i odlučiti šta ćemo dalje uraditi sa trećim mandatom - zaključila je Ninova.

Podsetimo, u Bugarskoj su se 4. aprila održali parlamentarni izbori, posle kojih je vodeća politička partija ostala vladajuća partija Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) Bojka Borisova. Na drugom mestu je sasvim neočekivano bila neparlamentarna opoziciona partija „Ima takav narod“ televizijskog voditelja Slave Trifonova. BSP, koja je u prethodnom sazivu bila na drugom mestu po broju poslanika, sada je na trećem mestu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)