SLOVENIJA SPUTNJIK VE UVRSTILA NA LISTU VAKCINA: Čekaju samo odobrenje Evropske agencije za lekove

Tanjug

16. 04. 2021. u 21:46

SLOVENIJA je uvrstila i rusku vakcinu Sputnjik Ve kao kandidata za kampanju vakcinacije protiv kovida-19 i čeka odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA), rekla je danas član naučnog saveta vlade infektolog Bojana Beović.

СЛОВЕНИЈА СПУТЊИК ВЕ УВРСТИЛА НА ЛИСТУ ВАКЦИНА: Чекају само одобрење Европске агенције за лекове

Foto EPA

- Savetodavna grupa za vakcinaciju nedavno je preporučila da se nabave sve vakcine koje razmatra EMA i nalaze se u postupku dobijanja odobrenja. To smo učinili zato da vakcinu u trenutku kad bude odobrena možemo odmah da počnemo da koristimo ne gubeći vreme - kazala je Beović u razgovoru za Slovenačku televiziju, prenosi Hina.

Prema poslednjim ažuriranim podacima ministarstva zdravlja Slovenija je do danas vakcinisala 360.450 osoba protiv kovida-19, što je ukupno 17,2 odsto populacije, a dve doze je dobilo već 136.582 osoba, najviše AstraZeneku i Fajzerovu vakcinu.

U Sloveniju su pristigle i vakcine koje je proizveo Džonson i Džonson, ali se ne koriste i nalaze se u "karantinu", dok se čeka nova odluka Evropske agencije za lekove, nakon što je američki regulator privremeno zaustavio njeno korišćenje u SAD.

Vakcinacija AstraZenekom u Sloveniji se nastavlja, a zemlja je odlučna u nameri da do sredine leta vakciniše više od polovine svoje populacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri