STEJT DEPARTMENT SE OGLASIO O JANŠINOM DOKUMENTU: "Podržavamo celovitu BiH - sve je zacrtano u Dejtonskom mirovnom sporazumu"

Tanjug

15. 04. 2021. u 16:31

SJEDINJENE Američke Države saopštile su danas da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, čije je poštovanje zacrtano Dejtonskim mirovnim sporazumom.

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ СЕ ОГЛАСИО О ЈАНШИНОМ ДОКУМЕНТУ: Подржавамо целовиту БиХ - све је зацртано у Дејтонском мировном споразуму

Foto: Depozitfotos

To je poručeno je iz američkog Stejt departmenta u pisanom odgovoru na upit Glasa Amerike da prokomentariše medijske izveštaje o navodnom non-pejperu u kojem se predlaže prekrajanje granica na Balkanu, između ostalog i u BiH.

Portparol Stejt departmenta naveo je da Sjedinjene Američke Države duboko cene svoje dugotrajno partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom i da ostaju posvećene zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne BiH na putu ka punoj evro-atlantskoj integraciji.

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju put ka članstvu u Evropskoj uniji svih aspiranata na Zapadnom Balkanu, istakao je portparol Stejt departmenta i dodao da SAD veruju da je budućost Zapadnog Balkana nesumnjivo u Evropskoj uniji.

Proces proširenje promoviše dugoročan mir, stabilnost i prosperitet širom regiona, zaključuje se u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

Slovenački portal "Necenzurisano" objavio je nezvanični diplomatski dokument, takozvani "non-pejper", u kome se pominje ideja podele BiH, pripajanje Republike Srpske Srbiji i (tzv.) Kosova Albaniji.

Portal podseća da se od ponedeljka u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekuliše o tome da li je premijer Janez Janša zaista poslao u Brisel non-pejper, u kome se pominje novo crtanje granica na području bivše Jugoslavije.

Za sada niko zvanično nije potvrdio da je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel od Slovenije dobio dokument takvog sadržaja, međutim nezvanični diplomatski dokument, koji predviđa raspad Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje samoproglašenog Kosova sa Albanijom zapravo postoji, tvrdi slovenački portal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)