“PAHOR ZAGOVORNIK INTEGRITETA BIH”: Posle bure u Sarajevu oko pitanja razlaza, oglasio se i kabinet slovenačkog predsednika

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 04. 2021. u 21:29

PRAVU pometnju u diplomatskim odnosima Bosne i Hercegovine i Slovenije izazvala je izjava hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komića, ali i informacije na pojedinim portalima u Sarajevu, da je Ljubljana za mirni razlaz u BiH.

“ПАХОР ЗАГОВОРНИК ИНТЕГРИТЕТА БИХ”: После буре у Сарајеву око питања разлаза, огласио се и кабинет словеначког председника

Foto Predsedništvo BiH

Komšić je izjavio da je predsednik Slovenije Borut Pahor, prilikom posete BiH 3. marta, rekao da su sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije. Hrvatski član Predsedništva je naveo i da je nakon toga Pahor upitao: "Možete li vi u BiH da se mirno raziđete?".

Kako je preneo Komšić, on i bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsedavajući i srpski član Milorad Dodik izneo suprotan stav.

A da je Pahor pitao o "mirnom razlazu u BiH" potvrdio je i Džaferović, prenoseći da je slovenački predsednik na sastanku u Predsedništvu BiH, rekao da "postoje neki krugovi u EU koji smatraju da je potrebno završiti proces raspada Jugoslavije i tek onda primiti Zapadni Balkan u EU". On kaže da je Pahoru rekao da je proces disolucije Jugoslavije završen.

- Na pitanje predsednika Pahora da li je moguć miran razlaz u BiH, gospodin Komšić i ja jasno smo kazali da oni koji zagovaraju takve ideje vode ovu državu i celi region u novi rat. S tim se i on složio, a na konferenciji za medije je ponovio da je za mir i sigurnost celokupne Evrope, EU i Zapadnog Balkana veoma važna strateška odluka o bržem uključivanju celokupnog Zapadnog Balkana u EU - naveo je Džaferović.

Povodom izjava o mirnom razlazu u BiH reagovali su i iz kabineta predsednika Slovenije, navodeći da je Pahor "zagovornik teritorijalnog integriteta BiH, evropske perspektive i mirnog razvoja, što uvek dosledno naglašava".

- Predsednik Pahor želi da BiH što pre postane deo EU. Dosledno naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju EU, koji bi obuhvatio i BiH, koja trenutno ima najslabije formalne veze s EU. Predsednik Pahor redovno upozorava na ideje o raspadu BiH i prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu. U tom kontekstu, iz zabrinutosti tim idejama, pitao je sagovornike, sva tri člana Predsedništva BiH kada je početkom marta posetio Sarajevo. U svetlu evropske perspektive Zapadnog Balkana, predsednik Slovenije priprema sastanak lidera inicijative Brdo - Brionski proces, zakazan za maj - zaključeno je u saopštenju iz Pahorovog kabineta.

"NON-PEJPER" O GRANICAMA

SARAJEVSKI portali dodali su "ulje na vatru", prenoseći nezvanična saznanja da je premijer Slovenije Janez Janša u februaru ili martu navodno predao "non-pejper" predsedniku Evropskog saveta Čarlsu Mišelu, u kojem se najavljuje da će jedan od prioriteta Slovenije tokom predsedavanja EU od 1. jula biti "prekrajanje granica na prostoru bivše Jugoslavije".

Janša je ovo demantovao na "Tviteru", navodeći da se poslednji put sa Mišelom sreo prošle godine. Poručio je i da Slovenija ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, a da su ovakvi navodi "pokušaj da se spreči taj cilj".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist