PRETUČEN NA KUĆNOM PRAGU ZATO ŠTO JE SRBIN: Harisu od sedme godine muslimani psuju "majku četničku" (VIDEO)

Novosti online

23. 03. 2021. u 09:18

SVEDENI na statističku grešku, ali da bi opstali, Srbi u Federaciji BiH moraju skrivati svoj nacionalni i verski identitet.

ПРЕТУЧЕН НА КУЋНОМ ПРАГУ ЗАТО ШТО ЈЕ СРБИН: Харису од седме године муслимани псују мајку четничку (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

U suprotnom, doživeće sudbinu Harisa Jovana Mataradžije, koji je u Visokom, u sred dana, pretučen na kućnom pragu. Smatra da je razlog, što se, i pored činjenice da je rođen u braku pravoslavke i muslimana, oseća i izjašnjava kao Srbin. MUP Zeničko–dobojskog kantona o ovom događaju nije se zvanično oglašavao, niti odgovarao na pozive RTRS.

Na Mataradžiju su trojica napadača nasrnula dok je zatvarao vrata garaže u porodičnoj kući. Smatra da tu nisu bili slučajno, jer i ranije je putem društvenih mreža dobijao pretnje od šovinista, a kaže i da su došli naoružani palicama.

- Zaključavao sam vrata, kad je jedan naleteo na mene, udario me nečim, zamračilo mi se... Udarali su me nogama i palicama ispred kućnih vrata. Mene su prvi put na nacionalnoj osnovi vređali kada sam imao 6-7 godina, kada nisam ni znao šta sam, a psovali su mi mater četničku - priča Mataradžija.

NJegova sestra, Milada Mataradžija, kaže da je čila bratov vapaj i da je odmah zvala policiju.

- Da nisam čula i sišla, ubeđena sam da bi ga ubili - kaže ona.

Dok je pokušavao da zaštiti sina, napadu i pretnjama izložen je bio i Harisov otac Adem.

Harisu jeste pružena medicinska pomoć i u Visokom i u zeničkoj bolnici, ali porodica ukazuje da su u oba nalaza konstatovane lakše telesne povrede, kao i da ih je zadobio u tuči, a ne prilikom napada. Smatraju i da policija nastoji da prikrije da je napad motivisan šovinizmom, jer su za počinioce najavili prekršajne naloge.

Ni opredeljenje Harisa Jovana da se izjašnjava kao Srbin nije slučajno. Očeva familija nikad nije prihvatila brak njegovih roditelja, a potom ratne i poratne traume.

Haris Jovan odlučio je da napusti rodno Visoko, ali ne zbog poslednjeg napada u kojem mu je i život ugrožen. Odlazi jer je i bez prava na rad, narušenog dostojanstva i prava da jasno kaže ko je.

Nažalost, to i jeste cilj onih koji se verbalno zaklinju u multietničnost i građansku BiH, a u stvarnom životu čine sve da zagorčaju život Srbima i nateraju ih da odu.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LGBT PAROVI MOGU BITI RODITELJI: Po odluci suda, istopolni partneri u Hrvatskoj moći će da usvajaju decu