AMERIKANCI NAORUŽAVAJU SEVERNU MAKEDONIJU: Šalju 54 "Strajkera" za 210 miliona dolara, ali to nije sve (VIDEO)

Novosti online

17. 03. 2021. u 19:21

STEJT DEPARTMENT doneo je odluku sa kojom je dato zeleno svetlo i odobrena moguća prodaja američkih oklopnih vozila točkaša Strajker i dodatne opreme vojsci Severne Makedonije, za šta će vlada u Skoplju iskeširati 210 miliona američkih dolara.

АМЕРИКАНЦИ НАОРУЖАВАЈУ СЕВЕРНУ МАКЕДОНИЈУ: Шаљу 54 Страјкера за 210 милиона долара, али то није све (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Agencija za odbrambenu saradnju dala je potvrdu da se ovaj posao realizuje i o tome je obavešten Kongres, koji će doneti konačnu odluku i dati dozvolu za prodaju.

Severna Makedonija je od američke administracije zatražila nabavku 54 oklopna borbena vozila točkaša (OBVT) Strajker i to u tri verzije M1126 (ICV) za prevoz pešadije, komandno vozilo M1130 (CV) i vozilo na kome je montiran minobacač verzija M1129.

Za ova vozikla predviđena je nabavka dodtane opreme mitraljezi kalibra 12,7 mm, bacači dimnih kutija M 6, redio uređaje, daljinski upravljive borbenih stanica, GPS prijemnik, termovizija za vozače, rezervne delove, alat, oprema za ispitivanje, publikacije i tehničke priručnike. Takođe vlada SAD obezbediće tehničku i logističku podršku potrebnu za korištenje ovih vozila u operativnoj upotrebi.

Kako je navedeno prodaja ovih vozila neče narušti odnos snaga u regionu i značajno će uticati na promociju američko-makedonske vojne saradnje. Glavni proizvođač ovih oklopnih vozila označen je General Dinamics Land Sistems (GDLS), Sterling Heights, a vozila će biti proizvedena GDLS- Canada, Londonu, Ontario.

Da li će kupovina oklopnih vozila Strajker biti izvršena za gotovinu ili će biti pokrenut ofset program za sad nije poznato. Predloženo je da američki predstavnici otputuju u Severnu Makedoniju da se upoznaju sa logističkim mogućnostima za prijem vozila i izborom posade za obuku što bi trebalo da bude obavljeno u narednih 12 meseci. 

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije