NIŠTA OD RUSKE VAKCINE? Novi obrt u Hrvatskoj posle nedavnih vesti da uskoro stiže velika količina "sputnjika V"

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

18. 02. 2021. u 18:58

IAKO pompezno najavljen kao "posao godine" od nabavke ruske vakcine "sputnjik V" za Hrvatsku u dogledno vreme neće biti - ništa.

НИШТА ОД РУСКЕ ВАКЦИНЕ? Нови обрт у Хрватској после недавних вести да ускоро стиже велика количина спутњика V

Andrej Plenković/ Foto AP

Hrvatska vlast je reterirala posle objavljivanja vesti da će Rusi za dve do tri nedelje isporučiti veliku količinu vakcine, pa je premijer Andrej Plenković rekao da najpre treba da prođe redovna procedura unutar evropskih institucija, kako zbog mogućih posledica posle vakcinisanja "sputnjikom" ne bi bila odgovorna država.

Plenković je poslednjih dana imao sastanak sa ruskim ambasadorom u Hrvatskoj, a onda je procurila vest da Rusi spremaju isporuku čak milion doza za Hrvatsku. Neki su spominjali i dva miliona doza, a navodno su se pregovori nastavili i diplomatskim putem. I kada se činilo da je dogovor postignut i da će na tržištu uskoro biti "sputnjika", to se ipak neće dogoditi.

Od hrvatskih epidemiologa stižu kontroverzne informacije da se, ipak, razmišlja o kupovini ruske vakcine van dogovora sa Briselom, pa bi se u tom slučaju samo tražilo odobrenje hrvatske strane. A onda je na sednici hrvatske vlade Plenković u četvrtak pojasnio da se pregovori sa Rusima nastavljaju, ali da nije verovatno da će do dogovora doći odmah.

- Želimo zbog bezbednosti naših građana i svih uobičajenih kriterijuma koji se inače primenjuju u domen javnog zdravstva da budemo sasvim sigurni da sve ono što se administrira bude pouzdano, verifikovano i sa dobrim rezultatima, kao što je slučaj sa ova tri cepiva koja su u upotrebi u Hrvatskoj - tvrdi Plenković, najavljujući da će u martu doći 700.000 doza "fajzera", "moderne" i "astra zeneke", što je i dalje premalo za Hrvatsku.

U međuvremenu je Virovitičko-podravska županija ostala ponovo bez vakcina, a epidemiolog Miroslav Venus, predsednik Hrvatskog epidemiološkog društva, smatra da bi trebalo razmisliti o odlaganju davanja druge doze "Fajzerove", ali i "Modernine" vakcine, zbog nestašice. - Procenat zaštite posle prve doze vrlo je visok, pa mnoge svetske vlade razmišljaju o tome da se druga doza još više odloži - rekao je Venus.

HRVATSKI SOJ

STRUČNJACI zagrebačkog instituta "Ruđer Bošković" identifikovali su, u međuvremenu, novi soj virusa korona i poručili da nije isključeno da se radi o "hrvatskom soju", koji je spontano ovde nastao.

A KINEZI?

HRVATSKI građani sve više pokazuju zanimanje ne samo za rusku, već i za kinesku vakcinu. Dok se vesti oko "sputnjika V" menjaju iz dana u dan, zasada nema informacija da li su počeli pregovori sa Kinezima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)