IZVEŠTAJ EVROPSKOG PARLAMENTA: Uslovi u kojima borave migranti kod Bihaća su neprihvatiljivi

Tanjug

01. 02. 2021. u 00:31

USLOVI u kojima borave migranati kod Bihaća su neprihvatljivi i moraju se preduzeti mere kako bi se to promenilo, ocenili su članovi Evropskog parlamenta iz Italije koji su posetili BiH.

ИЗВЕШТАЈ ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА: Услови у којима бораве мигранти код Бихаћа су неприхватиљиви

Migranti u Kladuši i Bihaću/ Foto D. Pozderović

Delegacija EP koju su činili Pjetro Bartolo, Brando Benifei, Pjerfrančcesko Majorino i Alesandra Moreti u pratnji ambasadora Italije u BiH Nikole Minasija, zamenice šefa delegacije EU u BiH Ekatarine Dorodnove i vođe misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laure Lungaroti posetili su migrantske centre u Unsko-sanskom kantonu i razgovarali s lokalnim zvaničnicima, piše Hina.

- Ne možemo biti zadovoljni onim što smo videli, uslovi su, konkretno na lokalitetu Lipa, neprihvatljivi. Želimo da pomognemo, kako svim ovim ljudima u nevolji, tako i lokalnoj zajednici. Ne smemo da zaboravimo da se tu radi o ljudskim životima. Zaista ćemo se truditi da našom posetom i kasnijim delovanjem budemo podrška i insistirati na ravnomernom raspoređivanju i prihvatanju odgovornosti za ove ljude. Kada to kažem, prvenstveno mislim na sve zemlje Europske unije - prenela je agencija Fena reči jednog od poslanika EP.

Lokalitet Lipe. koji je za italijanske poslanike posebno problematičan. u stvari je improvizovani kamp udaljen dvadesetak kilometara od Bihaća.

Oko 900 migranata tamo boravi u šatorima čekajući postavljanje kontejnera s grejanjem i sanitarnim čvorovima.

Italijanski poslanici su, pre dolaska u Bihać, boravili u Hrvatskoj, gde su se, prema pisanju italijanske štampe, žalili na činjenicu da im hrvatska policija nije dopustila pristup delu granične linije koji je najčešća meta ilegalnih migranata u njihovim pokušajima da iz BiH nastave put ka drugim državama EU.

Poslanici nisu želeli da komentarišu taj slučaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a