HRVATI NAPRAVILI MEĐUNARODNI SKANDAL: Zabranili zvaničnicima EP da dođu do granice sa BiH, policija zarobila novinare

Tanjug

31. 01. 2021. u 00:55

ZVANIČNIKE Evropskog parlamenta (EP) koji su došli u Hrvatsku kako bi ispitali stanje na granici između BiH i Hrvatske, nakon brojnih upozorenja organizacija civilnog društva i institucija na nasilje i kršenja ljudskih prava, dočekala je policijska blokada, javlja italinaski dnevnik ''Avenire'' .

ХРВАТИ НАПРАВИЛИ МЕЂУНАРОДНИ СКАНДАЛ: Забранили званичницима ЕП да дођу до границе са БиХ, полиција заробила новинаре

Foto AP

Četvoro zvaničnika EP stigli su na granicu između BiH i Hrvatske da bi se uverili kako Hrvatska postupa prema migrantima, ali hrvatska policija je to sprečila bez argumenata, piše italijsnaki katolički dnevnik.

''Avenire'' navodi da je situacija u šumi Bojna na hrvatskoj teritoriji bila prilično napeta, kao i da je policija jurila potpredsednika Komisije EU za građanska prava Pjetra Bartola i njegove kolege u nameri da ih spreči da dođu na mesto kontrole na kojem migrante uglavnom spreče da uđu u Hrvatsku.

Put je, prema navodima italijanskog lista, blokiralo nekoliko policijskih kombija i 20-ak graničnih policajaca.

- Nakon dugih i beskorisnih pregovora, delegacija i tri novinara su prošli policijsku traku u nameri da dođu do granice BiH i Hrvatske koja je u tom trenutku bila udaljena manje od 300 metara. Policija je tada dobila naređenje da stigne grupu i spreči je da dođe do kontrolnog punkta u šumi. Policajci su nakon jurnjave preko polja stigli grupu, nekoliko njih je zgrabilo novinare, dok je desetak drugih blokiralo prolaz parlamentarcima - opisuje ''Avenire''.

- Šta tu ima da se sakrije? Ako Hrvatska poštuje međunarodne standarde, kao što tvrdi, zašto nam ne dozvoljavate da prođemo? - pitali su predstavnici EP, prenosi ''Avenire''.

Hrvatski diplomatski izvori pokušali su postupke policije da opravdaju navodeći da je prisustvo parlamentaraca moglo da podstakne ilegalne akcije migranata iz BiH, navodi list.

- Ako smo planirali da počinimo neki zločin, onda treba da napišete službenu žalbu i objasnite nam šta smo konkretno uradili - rekao je jedan od parlamentaraca u žučnom telefonskom razgovoru sa hrvatskim abasadorom u Italiji, dodaje italijanski list.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave