MIGRANTI HOĆE BOLJE USLOVE: Zbog problema, policija Unsko-sanskog kantona obezbeđuje kamp Lipa kod Bihaća

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 01. 2021. u 08:25

OKO 1.500 migranata smeštenih i dalje, u kamp Lipa kod Bihaća protestuju zbog uslova u kampu. Migranti odbijaju da se smeste u šatore koji su postavljeni i poručuju da BiH i Hrvatska za njih otvore svoje granice.

МИГРАНТИ ХОЋЕ БОЉЕ УСЛОВЕ: Због проблема, полиција Унско-санског кантона обезбеђује камп Липа код Бихаћа

Foto Nezavisne

Oni u znak protesta poslednja četiri dana odbijaju da uzmu i hranu, te poručuju kako ne žele biti u šatorima, jer su neuslovni za boravak tokom zime. Zbog loših uslova u kampu migranti su napravili i transparente sa natpisima "Želimo pravdu", "Ne želimo hranu, želimo slobodu", "IOM pomozite"!

Problem oko kampa Lipa je nastao jer nisu na vreme obezbeđeni uslovi kako bi se pregurala zima, a u kampu su ostali šatori za leto. Iako je postojao plan da se migranti izmeste tokom zime iz ovog u kamp Bira u Bihaću, od toga se odustalo u poslednjem trenutku, jer vlasti Bihaća zajedno sa građanima nisu dozvolile prevoz migranata u njihov grad. Tako su migranti ostali u kampu Lipa koji nije opremljen za zimske uslove.

Povodom ove situacije reagovao je i predsedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić koji traži da Savet ministara što pre dostavi informaciju Ministarstva bezbednosti BiH o trenutnom stanju migrantske krize da bi se ispunio zaključak ovog doma od 11. juna prošle godine i održala plenarana sednica posvećena ovom problemu.

On kaže da se mora održati sednica Parlamenta BiH o pitanju migranata i da se zajedno, unutrašnjim snagama, potraži rešenje.

- Upravo bismo s ove plenarne sedice mogli da ponudimo sistemske mere, a ne da se otvaraju novi sukobi dok migrantska kriza eskalira u bezbednosni i humanitarni problem - zaključio je Špirić.

VOJNI ŠATORI MOGU DA SE ZAGREJU

U KAMP Lipa su pripadnici Oružanih snaga BiH nedavno dovezli 40 kamiona sa vojnim šatorima i delom se radi o termoizolacionim šatorima koji se mogu zagrejati. Ipak, migranti i dalje iskazuju nezadovoljstvo opremanjem kampa Lipa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna