IMA POVREĐENIH SRBA: Srpsko selo sravljeno sa zemljom, dva bagera su celu noć uklanjala ruševine

Jurica Kerbler - Stalni Dopisnik iz Zagreba

30. 12. 2020. u 08:36

STANOVNIKE Banije jutros je opet probudila serija zemljotresa jačine od 4,6 do 4,9 stepeni po Rihteru, koji su izazvali dodatne štete na već razrušenim objektima od Petrinje, Gline, Siska i okolnih mesta.

ИМА ПОВРЕЂЕНИХ СРБА: Српско село срављено са земљом, два багера су целу ноћ уклањала рушевине

Foto: Jutjub

Mnogi su noć proveli na otvorenom, uz vatru ili su spavali u automobilima, dok su nekik smešteni u kasarne i hotele u Zagrebu.

Teška mehanizacija radila je celu noć i rušili su se oštećeni objekti i u samom centru Petrinje. Struja je došla u toku noći, ali većina ljudi u celom kraju nema grejanja jer su dimnjaci oštećeni. Iz cele Hrvatske dolaze kamioni sa pomoći, od hrane do odeće.

Srpsko selo Majske Poljane sravnjeno je sa zemljom. Više od 90 odsto objekata su toliko oštećeni da u njima nije moguće dalje živeti. Dva bagera su celu noć uklanjali ruševine, a danas se očekuje pomoć za nesrećne ljude. U selu je pet poginulih, dvojica Srba, Darko Kožić i Dušan Bulat, Rom Mile Jurković i dvojica Hrvata iz BiH, otac i sin Franjo i Mario Tomić.

U Petrinji je poginula trinaestogodišnja devojčica iz mešanog braka Laura C., a u Žužini orguljaš u crkvi Stanko Zec.

Među povređenim takođe ima Srba, a teško su oštećeni i verski objekti i srpske crkve u tom kraju. 

Nova serija zemljotresa uzrokovala je i dodatne probleme, a oštećene su i zgrade u Zagrebu, Zaprešiću i Karlovcu. Teško je stradala i bolnica u Sisku koja dugo vremena neće moći biti u funkciji, a oboleli su preseljeni u Zagreb i Karlovac. Oštećene su i zagrebačke bolnice, pre svega dečja bolnica u centru grada, ali i brojni drugi objekti u glavnom hrvatskom gradu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)