PRVI REZULTATI IZBORA U MOSTARU: Najviše glasova za HDZ, srpska lista "Ostajte ovde" ima predstavnike u gradskom veću

Tanjug

21. 12. 2020. u 07:23

CENTRALNA izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine objavila je prve preliminarne rezultate izbora za Gradsko veće Grada Mostara koji, na osnovu oko 20 odsto prebrojanih glasova, koji pokazuju da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH osvojila najveći broj glasova (6.310), dok je srpska lista "Ostajte ovde" osvojila 522 glasa.

ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА У МОСТАРУ: Највише гласова за ХДЗ, српска листа Остајте овде има представнике у градском већу

Foto: Srna

Predsednik CIK-a BiH Željko Bakalar rekao je da je odziv birača na jučerašnjim izborima u Mostaru bio 55 odsto.

Od ukupno 95.959 upisanih birača u Mostaru je glasalo njih 52.865.

Kada je reč o preliminarnim izbornim rezultatima u Gradskoj izbornoj jedinici Mostar, najviše glasova osvojili su Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH 6.310 glasova, Koalicija za Mostar 3.820 glasova,

Hrvatska republikanska stranka (HRS) 1.056 glasova, BH blok 902 glasa, Srpska lista "Ostajte ovđe" 522 glasa, HDZ 1990 350 glasova, Platforma za progres 305 glasova, Neovisna lista "Pravo na grad" 226 glasova, Koalicija "Mostar moj dom" 166 glasova i Lijevo krilo 155 glasova.

- Možemo biti zadovoljni kako je protekao izborni dan, a posebno smo se uverili da se proces glasanja odvijao u skladu s izbornim pravilima, uz pojedinačne izuzetke koji ne ukazuju na značajne povrede izbornog procesa - rekao je Bakalar.

On je dodao da je CIK BiH primio sedam prijava koje ne ukazuju na ozbiljnije povrede izbornog procesa u Mostaru, a koje su upućene Gradskom biračkom odboru Mostara.

Kada je reč o glasanju putem COVID mobilnih timova, on je rekao da juče nije posećeno svih 437 birača koji je trebalo da glasaju uz pomoć tih timova, a da će to biti učinjeno u narednim danima.

- Ti glasovi će se brojati u glavnom sjedištu za brojanje, kao i glasovi onih koji su glasali putem redovnih mobilnih timova, glasovi u odsustvu, glasovi nepotvrđenih glasačkih listića i glasovi putem pošte. Očekuje se da sutra u glavno središte za brojanje budu dostavljeni ovi izborni materijali. Vjerujemo da će brojanje glasova početi u utorak i radiće se u vremenu od 7 do 19 sati, osim za vreme praznika. Glasački paketi iz inostranstva će se primati u narednih deset dana - dodao je Bakalar.

Gradsko veće Grada Mostara čini 35 odbornika. Od toga se 22 biraju s šest gradskih područja, a 13 sa centralne gradske liste.

Izbori u Mostaru održani su juče posle punih 12 godina, a na njima je učestvovala i koalicija srpskih stranaka iz BiH na listi "Ostajte ovde, zajedno za naš Mostar".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili