ODBILI DA DETE IDE U BOLNICU: Sud novčano kaznio majku u Federaciji BiH zbog sedmogodišnje ćerke

Lj. ĐURIĆ

16. 12. 2020. u 10:20

OPŠTINSKI sud u Tešnju kaznio je Samiru Džanić iz tog grada u FBiH zato što nije postupila po rešenju opštinske inspekcije, koje se odnosilo na hospitalizaciju njene sedmogodišnje kćerke u kovid-bolnici u Tešnju.

ОДБИЛИ ДА ДЕТЕ ИДЕ У БОЛНИЦУ: Суд новчано казнио мајку у Федерацији БиХ због седмогодишње ћерке

Foto Ilustracija, D. Pozderović

Porodica Džanić je svoje iskustvo podelila na društvenim mrežama, jer su sva četiri člana proveli u kućnoj izolaciji puna 43 dana.

- U samoizolaciji smo bili od 26. juna do 7. avgusta, prve simptome počeo sam osećati 13. juna u vidu drhtavice, manjka apetita, suvog kašnja. Dva dana kasnije i starija kćerka Lejla, ali nakon dva dana više nije imala nikakvih simptoma. Supruga je osetila slabost i druge tegobe pet dana kasnije, dok mlađa kćerka Nadija nije imala nikakvih simptoma - podelio je svoju priču Amir Džanić.

Kaže da on nije pristao na hospitalizaciju i da mu je od nadležne inspekcije određena mera samoizolacije kod kuće, što je po tadašnjim merama bilo dozvoljeno. Tvrdi da se od obaveštenja da je pozitivan distancirao od ostalih ukućana, ali je kasnijim retestiranjem potvrđena zaraza i kod supruge i najmlađe kćerke.

- Nas troje smo boravili na spratu, od 6. jula kontrolom je utvrđeno da nisam više pozitivan, ali tri dana kasnije uručeno nam je rešenje o obaveznoj hospitalizaciji Nadije i ostavljen nam je rok od 48 sati da sa HES Doma zdravlja dogovorimo način da se to i sprovede. Supruga i ja odlučujemo da ni u kom slučaju ne pristajemo da se naša kćerka hospitalizuje sama bez pratnje roditelja, a kako je psihičko stanje supruge bilo prilično narušeno, kontaktirao sam sa HES i inspekcijom i ponudio da sa kćerkom idem u bolnicu - ispovest je Amira Džanića.

OGORČENA

ZBOG ove sudske presude sam se razočarala u sistem i institucije. Smatraju me odgovornom zato što nismo dozvolili da hospitalizuju našu kćerku samu u kovid-bolnici. Dete bez ikakvih zdravstvenih problema. Mislim da je ovo jedinstven slučaj - ogorčena je majka Samira.

Taj njegov predlog nije prihvaćen, u dva navrata su zakazivane i asistencije policije da se rešenje inspekcije sprovede u delo, ali nisu uspele. U međuvremenu je u dva retestiranja utvrđeno da kćerka nije više pozitivna, i hospitalizacija nije više bila potrebna.

Početkom novembra majka ove devojčice pozvana je u Osnovni sud u Tešnju i na održanom pretresu inspektor nije odustao od prekršajne prijave. Sud je majci odredio novčanu kaznu od 100 KM i obavezao je na plaćanje sudskih troškova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)