UBIJENI SAMO ZATO ŠTO SU SRBI! Pre 29 godina stradala porodica Zec, Aleksandra imala samo 12 godina!

NA komemoraciji porodici Zec na Sljemenu po prvi je put učestvovao i predstavnik hrvatske vlade, potpredsednik Boris Milošević.

УБИЈЕНИ САМО ЗАТО ШТО СУ СРБИ! Пре 29 година страдала породица Зец, Александра имала само 12 година!

Foto privatna arhiva

Komemoraciji mučki ubijene srpske porodice u Zagrebu 1991. godine organizovala je Antifašistička liga, Centar Dokumenta i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Milošević je izrazio zgražanje nad surovim zločinom pre 29 godina kada su ubijeni članovi porodice Zec isključivo zato što su bili Srbi. ”Kako je moguće da pravna država nije funkcionisala nakon ovakvog zločina, pala je na ispitu”, rekao je Milošević i pozvao sve u Hrvatskoj da prevaspitaju odnos prema takvim zločinima, ali i prema deci srpske nacionalnosti koja na svojim leđima osećaju posledice ratnih zločina. Komemoraciji je prisustvovao i dr. Milorad Pupovac.

Otac Mihajlo Zec ubijen je u Zagrebu, a njegova supruga Marija i tada 12-godišnja kćerka Aleksandra na Sljemenu, pokraj planinarskog doma. Zločine su počinili pripadnici takozvane Merčepove jedinice, koji su sve priznali ali nisu osuđeni iz proceduralnih razloga.

Do danas nije poznato ko je izveo pravni manevar da zločinci budu oslobođeni. Isto tako do danas po porodici Zec nije nazvana nijedna zagrebačka ulica ili trg, iako je takvih inicijativa bilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)