BLOKIRANA ZGRADA VLADE U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Narod traži da Zaev podnese ostavku (FOTO)

M.Stančić

01. 12. 2020. u 14:01

U NASTAVKU antivladinih protesta makedonske opozicione VMRO-DPMNEu utorak u Skoplju, zbog kako se navodi, "pogubne politike" vlasti predvođene premijerom Zoranom Zaevim u "tajnim pregovorima"sa Bugarskom, privremeno su blokirane zgrade Vlade i Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije.

БЛОКИРАНА ЗГРАДА ВЛАДЕ У СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ: Народ тражи да Заев поднесе оставку (ФОТО)

Foto: EPA

Istrajavanjem na ispunjenju ultimatuma premijeru Zaevu da do kraja dana javnost obavesti o pozadini i ishodu tajnih pregovora koji su se, kako tvrde, vodili tokom prošlog vikenda u Sofiji, zahteva se njegova ostavka za spas države i naroda od pogubne izdajničke politike.


Serija antivladinih protesta opozicione VMRO-DPMNE u Severnoj Makedoniji započela je posle objave razgovora Zaeva za bugarsku agenciju BgNes, gde je ocenio da Severna Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju iz koje su nastali i makedonski narod i bugarski narod, kao i makedonski jezik i bugarski jezik. Osim toga izneo je i kontroverzne stavove da u vreme Drugog svetskog rata bugarska okupacija Makedonije nije bila -fašistička, nego neka vrsta "administracije", da bi se na kraju zajednički borili za konačno oslobođenje.

Izražavajući revolt i neslaganje sa takvom pogrešnom politikom koju predvodeZaev i Vlada, lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je podsetio da u prošlosti ni jedna vlast u Skoplju nije u pregovorima za postizanje dogovora smela da se drzne da potpiše akt takve sadržine "kojim se osporava poreklo, koren i naš jezik, istorijske činjenice, kako bi to bio kriterijum za buduće punopravno članstvo zemlje u EU".

- Ovo su momenti koda se olučuje o budućnosti naše dece i unuka i zatozaista ovoga puta treba da reagujemo promptno i odlučno. Uprošlosti smo često ponavljali da ne treba da se potpisuju dogovori na egzebicionistički način, čija će sadržina umesto da bude rešenje pretstavuvati problem. To smo govorili i kada je potpisivan Dogovor o prijateljstvu i dobrosusedstvu sa susednom Bugarskom, upozorio je Mickosski, uz ocenu "da to nikada neće predstavljati dogovor koji će uvestiMakedonijuu ovire ujedinjene Evropa i evropsku porodicu".

Naprotiv, to predstavlja alatku onih koji iznutra stalno ucenjuju i terorišu makedonski narod, makedonsku naciju i makedonsku državu.

U ponovljenom zahtevu za ostavku premijera Zaeva, Mickoski je podsetio da se iz Vlade tvrdilo kako se sa Sofijom vode pregovori za prevazilaženje problema sa blokadom početka pristupnih pregovora za članstvo zemlje u EU, na nivou radnih grupa, da bi se to ispostaviloo kao netačno uz potvrdu iz samog vladajućeg SDSM-a.

- Narod zaslužuje da zna istinu, VMRO-DPMNE zaslužuje da zna istinu, rekao je lider opozicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a