SUNOVRAT HRVATSKE EKONOMIJE: Dvocifren pad BDP!

Novosti online

22. 11. 2020. u 09:44

СУНОВРАТ ХРВАТСКЕ ЕКОНОМИЈЕ: Двоцифрен пад БДП!

Foto: Depositphotos

ANALITIČARI procenjuju da je i u trećem kvartalu hrvatska privreda zabeležila dvocifreni pad.

Državni zavod za statistiku (DZS) objaviće krajem iduće sedmice prvu procenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za treće tromesečje, a sedam analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, u proseku očekuje pad BDP-a od 10,4 odsto na godišnjem nivou.

NJihove procene pada kreću se u rasponu od 9,5 do 11 odsto.

Pad je najviše posledica slabosti lične potrošnje, a podaci DZS-a pokazuju da je promet u trgovini na malo u trećem kvartalu pao 7,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- To je posledica pre svega kretanja u uslužnim delatnostima, koja ni tokom letnjih meseci nisu uspela da nadomeste gubitke prouzrokovane zatvaranjem privrede, a i turistička potrošnja znatno je niža na godišnjem novou - navedeno je u anketi.

Iako je letnja turistička sezona bila nešto bolja nego što se očekivalo na početku korona krize, pad turističkog prometa bio je oštar.

Prema podacima DZS-a, za devet meseci ove godine u komercijalnim smeštajnim objektima boravilo je 6,6 miliona turista, što je oko 63 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je broj noćenja pao za 54 odsto - na 39,7 miliona.

(Indeks.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Srbijo Zuta kuco

22.11.2020. 10:44

Zasto bi ovo trebalo da nas interesuje. Zeleli su "neovisnost", dobili je i sada mogu da se nose u svoju "lijepu". Od toga sto je njima lose nama nije bolje. Hajde da govorimo o tome kako je nama.