ZBOG STRADANJA DEVEDESETIH: Srpski civili dobiće odštetu u Hrvatskoj, evo i na koji način

Jurica KERBLER, dopisnik "Novosti" iz Zagreba

11. 11. 2020. u 20:09

ЗБОГ СТРАДАЊА ДЕВЕДЕСЕТИХ: Српски цивили добиће одштету у Хрватској, ево и на који начин

Foto: Arhiva Novosti

POČETKOM sledeće godine oko 10.000 civila srpske nacionalnosti dobiće odštetu jer su nastradali devedesetih godina u Hrvatskoj.

U proceduri je donošenje Zakona o civilnim stradalnicima koji će omogućiti Srbima u Hrvatskoj da podnesu zahtev za odštetu, koji će iznositi od 20 do 500 evra mesečno.

Odštetu će moći da dobiju i oni koji su u vreme ratnih događaja živeli na području Srpske Krajine, a moraće da prilože medicinsku dokumentaciju iz koje se vidi da su im ratni događaji ugrozili zdravlje.

Pitanje je međutim koliko je danas moguće doći do potrebne dokumentacije iz devedesetih godina i kako će se ocenjivati oštećenja zdravlja i bolesti nastale zbog posledica borbenih operacija.

Tako zakon predviđa da oni koji nemaju dokumentaciju iz tog vremena zatraže iskaze svedoka i stavove veštaka koji mogu da procene verodostojnost dokaza o narušavanju zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

buki

11.11.2020. 20:44

@prellee - To je samo na papiru. U realnosti niko neće moći da dokaže takvu bolest, a ako slučajno neko i uspe, dobiće ovih 20 evra. To je kao sa ćirilicom - ustav je garantuje, ali svaku ćiriličnu tablu nekažnjeno razbiju u rekordnom roku.