HOROR U ZAGREBU: Amerikanac bolesnog brata vezivao lancima, mesecima ga izgladnjivao, a vlasnik kuće sumnja i da mu je kopao grob

Novosti online

08. 11. 2020. u 21:56

PRIZOR koji su ugledali zagrebački policajci 14. avgusta ove godine u kući u zapadnom delu Zagreba, nakon dojave suseda, pamtiće dok žive.

ХОРОР У ЗАГРЕБУ: Американац болесног брата везивао ланцима, месецима га изгладњивао, а власник куће сумња и да му је копао гроб

Foto: Arhiva VN

Toga dana policiju je nazvala jedna komšinica i rekla da je u dvorištu obližnje kuće videla visokog, neuhranjenog muškarca kako zavezanih ruku i s lancima na nogama bukvalno puzi do smeća i pokušava da jede otpatke. Kad je policija stigla, vrata im je otvorio 38-godišnji američki državljanin s trajnim boravištem u Hrvatskoj.

- Sam sam u kući – rekao je on policiji na upit.

Kako nisu imali nalog za pretres, policajci su otišli, ali su se vratili čim su otkrili da je osumnjičeni staratelj starijem bratu koji pati od autizma i koji je sa njim došao iz Amerike.

- Brat mi je u Americi – rekao je on policiji kad mu je ponovo došla na vrata s nalogom.

Policija je pregledala sve prostorije, osim toaleta koji je bio zaključan. Amerikanac je počeo da negoduje da je toalet prljav i da bi ga očistio pre nego što ga pokaže, ali policija je zatražila ključ. Unutra su videli sklupčanog muškarca u veoma lošem stranju, kost i koža.

Sa njim se nije moglo komunicirati, proizvodio je “tužne zvukove”, ruke su mu bile vezane na leđima plastičnim nitima, dok je oko nogu je imao policijske lisice. Ispostavilo se da je Amerikanac dugo vremena držao svog brata “vezanog kao psa” i ostavljao bez hrane kad bi odlazio od kuće.

To je trajalo, kako je zaključila policija, najmanje od februara ove godine kada je 38-godišnjak unajmio kuću u zapadnom delu Zagreba, a možda i ranije jer se u Hrvatsku doselio pre četiri godine.

Vlasnik kuće je bio šokiran kad je saznao za slučaj.

- Bio sam na moru kad me policija u avgustu nazvala te sam ih pitao u šali jesam li negde prošao kroz crveno čim me traže. Rekli su mi da im nije do šale jer mi je jedan podstanar u zatvoru, a drugi je bio vezan za WC šolju i ima jedva 30 kilograma – naveo je on.

U njegovom dvorištu otkrivena je i rupa veličine 160 sa 70 centimetara. Pretres je trajao danima, a vlasnik je rekao da je otkrio rupu kad je pre odlaska na odmor pokosio travu u dvorištu.

- Bila je duboka nekih 20 cm i dugačka nešto više od metra. Uzrujao sam se kako može kopati a da ne pita, pa je (Amerikanac) rekao da planira da sadi papriku. Prešao sam preko toga, a na kraju je ta rupa dosegla i metar. Došao je da pogleda kuću sa devojkom koja je rekla da je koleginica s posla, jer on nije govorio hrvatski. Kod javnog beležnika sam s njim i bratom sklopio ugovor i prijavio ih. Posle smo razgovarali i rekao mi je da je penzionisani vojnik, da je devet godina proveo u vojsci, da ima dobru penziju te da je u Hrvatskoj jer je jeftin život i da se brine o bratu – rekao je vlasnik kuće koji je drugog podstanara video samo jednom.

- Ne mogu da verujem da je sve to istina, a najužasnija od svega mi je spoznaja da je brat bratu u mom dvorištu kopao grob – dodao je on.

U kući je pronađen i venčani list prema kojem je mlađi brat 2010. stupio u brak na Črnomercu sa jednom Hrvaticom.

- Taj čovek (Amerikanac) je bio sportski tip, imao je losanđeleski naglasak, anđeosko lice i dobro se oblačio. A brata mu nikad nismo videli osim u nekoliko navrata u dvorištu. Ostali smo iznenađeni jer nismo ništa naslućivali - zaključila je komšinica.

Osumnjičeni Amerikanac prijavljen je zbog krivičnog dela nasilja u porodici i protivzakonitog oduzimanja slobode te se, prema informacijama “Jutarnjeg”, nalazi u zatvoru u Remetincu do okončanja postupka.

Njegovu bratu osigurana je zdravstvena briga u jednoj hrvatskoj ustanovi, ali uskoro bi mogao biti poslan natrag u SAD jer navodno od svoje zemlje dobija pomoć koju je dosad primao njegov brat.

Što je osumnjičeni prethodne četiri godine radio u Hrvatskoj, još je misterija, ali izgleda da se bavio raznim poslovima. Navodno je jedno vreme radio kao profesor engleskog u privatnoj školi stranih jezika, te u jednoj firmi za promociju.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)