NEMA MESTA ZA ĆIRILICU: Penava optužio Srbe da su krivi zato što nema ćiriličnog pisma u Vukovaru

Tanjug

28. 10. 2020. u 18:12 >> 18:15

НЕМА МЕСТА ЗА ЋИРИЛИЦУ: Пенава оптужио Србе да су криви зато што нема ћириличног писма у Вуковару

Ćirilica je nepoželjna u Hrvatsokj

ČLANOVI Gradskog veća Vukovara iz reda SDSS-a glasali su danas protiv zaključka koji je predložio gradonačelnik Ivan Penava da se u tom gradu nisu stekli uslovi za vraćanje ćirilice.

Penavin predlog zaključka, međutim, izlagasan je velikom većinom, a zamenik gradonačelnika iz reda srpske manjine Srđan Milaković rekao je da ne samo da se ne slaže sa takvim zaključkom, već je i nekorektan i da znači isključivanje prava pripadnika srpske nacionalne manjine.

Reagujući na Penavinu konstataciju da Srbi u Vukovaru ništa nisu učinili da bi se napravio iskorak u pogledu vraćanja ćirilice u upotrebu, Milaković je rekao da za dešavanja u tom gradu nije isključivo kriva srpska zajednica, ali da ona snosi posledice što je, smatra neprimereno i neprihvatljivo.

-Uslovili ste proširenje prava srpske nacionalne manjine potragom za nestalima i istragama ratnih zločina, što znači da ta prava nikada neće biti proširena jer su to stvari koje nisu u domenu pripadnika srpske nacionalne manjine- rekao je Milaković, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Ni ostali članovi Gradskog veća iz SDSS-a, nisu se složili sa tvrdnjama Penave.

NJihov stav je, navodi se, bio u skladu sa zaključkom Vijeća srpske nacionalne manjine u kojem se navodi da se "gradonačelnik nije nimalo potrudio da se odnosi između dva naroda poprave, kao i da za tako nešto nema nimalo dobre volje, želje i sluha".

Na taj način, navodi se u zaključku Vijeća, omalovažavaju se svi građani Vukovara.

-Gradonačelnik treba da bude odvažan predvodnik i svetionik pomirenja, razumevanja i dijaloga među građanima Vukovara i umesto da pokreće dijalog sa predstavnicima srpske nacionalne manjine, gradonačelnik dodatno proziva legitimno izabrane predstavnike srpske zajednice da su remetilački faktor u Vukovaru- zaključak je SNV-a.

Gradsko veće je odlučilo da nema uslova za ćirilicu u vukovarskom javnom prostoru.

Ostaje, naime, da se vidi da li će Ustavni sud reagovati na ovakav zaključak Gradskog veća, s obzirom na to da je prošle godine donet identičan zaključak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)