"MUČNI I ŠOKANTNI NAPADI": Hrvatska policija se iživljavala nad migrantima

Tanjug

21. 10. 2020. u 11:52 >> 12:04

SERIJA novih brutalnih napada na migrante zabeležena je na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a osim premlaćivanja i pljačkanja njihove imovine prijavljen je i jedan slučaj seksualnog zlostavljanja, piše britanski Gardijan.

МУЧНИ И ШОКАНТНИ НАПАДИ: Хрватска полиција се иживљавала над мигрантима

Foto AP

Prema izveštajima Danskog veća za izbeglice, baziranom na svedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. oktobra, počinitelji su pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

Humanitarni radnici su opisali fotografije i medicinske zapisnike o ovim napadima kao mučne i šokantne.

- Svedočenja koja su prikupljena među žrtvama nasilnih vraćanja su zastrašujuća - kaže Šarlot Slente, generalna sekretarica Danskog veća za izbeglice, prenela je zagrebačka N1 tv.

Dodala je da je više od 75 njih u periodu od jedne sedmice prijavilo nehumano postupanje, premlaćivanja, pa čak i seksualno zlostavljanje.

Uznemirujuće fotografije možete pogledati OVDE.

Prema rečima migranata, nasilna vraćanja se odigravaju na hrvatskoj teritoriji, u blizini pograničnog grada Velika Kladuša, tačnije naselja Šiljkovača - gde se nalazi improvizirano šatorsko naselje u kojem je sklonište pronašlo oko 700 izbeglica i migranata.

- Sve osobe koje su razgovarale s predstavnicima Danskog veća za izbeglice imali su vidljive rane (modrice i posekotine), kao rezultat nasilja kojeg je navodno počinila hrvatska policija. Prema izjavama intervjuisanih žrtava (s vidljivim dokazima povreda), nasilno vraćanje je uključivalo brutalno i izuzetno nasilno ponašanje, degradirajuće postupanje, kao i pljačku i uništavanje osobnih stvari - navodi se u izveštaju ove humanitarne organizacije.

Primer seksualnog zlostavljanja zabeležen je u delu izveštaja baziranom na svedočenju grupe avganistanskih migranata, piše britanski dnevnik.

Navodi se da je grupa prešla hrvatsku granicu s područja BiH, kod naselja Šturlić, a neuniformisani policajac ih je presreo kod Novog Sela, pozvao pojačanje i odvedeni su u u policijsku stanicu.

Dva dana kasnije odvedeni su na sud, gde im je rečeno da će biti svedoci u slučaju protiv jednog člana njihove grupe, koji je pobegao a koji je optužen za nasilo ponašanje prema policiji.

Migranti su ispričali Danskom veću za izbeglice kako su ih policajci onda odveli na nepoznatu lokaciju i ubacili u kombi gde su ih dočekali deset naoružanih osoba, obučenih u crno, s prekrivnim licima, u vojnim čizmama i sa čeonim lampama.

Migrant s inicijalima M.K. tvrdi da ga je jedna od prisutnih osoba seksualno napastvovala upotrebivši granu.

Mustafa Hodžić, doktor u Velikoj Kladuši, potvrdio je da migrant ima rane po leđima i nogama, kao i da postoje jasni znaci seksualnog zlostavljanja.

Izveštaj sadrži i svedočenje pakistanskog migranata, koji govori o navodnom premlaćivanju grupe migranata uključujući i maloletnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)