DRAMATIČNI DANI ZA ZDRAVSTVO: Alarmantna epidemiološka situacija u regionu

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

16. 10. 2020. u 21:17

HRVATSKA je na rubu Rubikona - dramatična je poruka hrvatskog ministra zdravstva Vilija Beroša nakon što je u ovoj zemlji zabeležen neslavni rekord sa 1.131 zaraženim od virusa korona.

ДРАМАТИЧНИ ДАНИ ЗА ЗДРАВСТВО: Алармантна епидемиолошка ситуација у региону

KBC u Zagrebu / Foto Piksel

Ništa manje nije dramatično ni u Sloveniji gde su zabeležena čak 834 nova slučaja zaraze, usprkos svim merama koje su na korak od potpunog zatvaranja ove države. Kretanje Slovenaca je ograničeno, uveče ništa ne radi, a škole su prešle na onlajn nastavu, osim za učenike nižih razreda.

Nastavi li se ovako, sve prognoze ukazuju, zdravstveni sistemi obe države - raspašće se.

- Ko će da nas leči i kako sprečiti ovu pošast - pita se hrvatski ministar, dok je u Zagrebu Klinika za infektivne bolesti već krcata, a u Osijeku je popunjeno 80 odsto zdravstvenih kapaciteta.

Sve je spremno da se kreveti postave i u sportske dvorane hrvatskih i slovenačkih gradova. Iako epidemiolozi sve više optužuju građane da su krivi zbog skoka broja zaraženih, odgovornost nije isključivo samo na njima. Mere se uglavnom poštuju i u Hrvatskoj i u Sloveniji, a građani, za razliku od nekih političara, nose maske i na otvorenom.

Dok Slovenci ne postavljaju pitanje oko nošenja maski, u Hrvatskoj se sami političari u Saboru suprotstavljaju obavezi da ih nose. U Deželi tih dilema nema, iako se i tamo pune bolnice neverovatnom brzinom. Jedina sličnost sa Hrvatskom je ta da se i tamo upire prst u građane, jer se zdravstveni sistem teškom mukom bori sa epidemijom. Janšina vlada zemlju je podelila u obojene zone, a oni iz crvene su sada potpuno zatvoreni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a