KORONA HARA DEŽELOM: Slovenija se ubrzano približava novom pooštravanju mera

Tanjug

12. 10. 2020. u 20:51

GLAVNA savetnica slovenačke vlade za borbu protiv kovid-19 Bojana Beović izjavila je danas da se Slovenija ubrzano približava novom pooštravanju restriktivnih mera i pozvala građane da otkažu sva okupljanja koja se obično organizuju na Dan mrtvih, 1. novembra.

КОРОНА ХАРА ДЕЖЕЛОМ: Словенија се убрзано приближава новом пооштравању мера

Foto EPA

Kako javlja STA, Beovićeva je objasnila da bi, uzimajući u obzir porast broja novozaraženih, sledeći skup mera već mogao da bude usvojen, ali da o tome vlada treba da odluči.

Ona je rekla da bi restriktivne mere prvenstveno trebalo da spreče kontakt između ljudi koji nisu članovi istog domaćinstva i koji ne rade zajedno. Nove mere bi se odnosile i na sportske događaje i uslužne delatnosti.

Beovićeva je napomenula da bi mere bile privremene i da bi nakon četiri nedelje, odnosno nakon dva inkubaciona perioda, moglo da dođe do smanjenja broja zaraženih, ako vlada bude brza i efikasna s merama.

Ona je takođe rekla da je problem sa postojećim merama to što se ne poštuju dovoljno i nedostatak kontiuniranog nadzora.

Istakla da se zalaže za uvođenje onlajn nastave za učenike viših razreda osnovnih škola, srednjoškolce i studente. Ona je upozorila da broj zaraženih u školama zauzima visok procenat u ukupnom broju slučajeva, dok je ministarka obrazovanja Simona Kustec rekla da su srednje škole posebno problematične.

Glavna vladina savetnica za borbu protiv kovid-19 je rekla da bi škole mogle da budu zatvorene i pre najvećeg upozorenja na pandemiju, ukoliko bi broj zaraženih drastično porastao, ali da je Slovenija u ovom trenutku daleko od toga.

U Sloveniji je danas potvrđeno 169 novih slučajeva korona virusa, dok su od posledica kovid-19 preminule još dve osobe.

Slovenija je od početka pandemije zabeležila 8.832 slučajeva bolesti i 169 smrtnih slučajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024