I ZAGREPČANI PREBIJAJU SRPSKU MLADEŽ U VUKOVARU: U gradu na Vuki i Dunavu međunacionalni odnosi iz dana u dan sve zaoštreniji

Jurica KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

11. 10. 2020. u 11:30

U VUKOVARU ponovo incidenti, "podizanje temperature" uoči obeležavanja "Kolone sećanja" i sve zaoštreniji odnosi Hrvata i Srba.

И ЗАГРЕПЧАНИ ПРЕБИЈАЈУ СРПСКУ МЛАДЕЖ У ВУКОВАРУ: У граду на Вуки и Дунаву међунационални односи из дана у дан све заоштренији

Foto Tanjug

Po ko zna koji put za kratko vreme dogodila su se dva incidenta, koja najslikovitije pokazuju narušene međunacionalne odnose u ovom gradu na Vuki i Dunavu.

Policija je o prvom sukobu šturo saopštila da je u blizini jedne pekare, u utorak, 29-godišnjak koji se nalazio u društvu trojice momaka napao sedamnaestogodišnjaka koji je sedeo na klupi.

- Pritom ga je više puta udarao rukom i nogom u glavu, i lakše ga povredio - piše u zvaničnom policijskom izveštaju, i dodaje da je napadač priveden i da se nalazi u pritvoru.

Dan kasnije došlo je do novog sukoba među tinejdžerima ispred škole u Ulici Blage Zadre u kojem je učestvovalo više osoba koji su se "vređali i tukli, a jedan maloletnik je upotrebio biber-sprej". Policija je, kako je juče saopšteno, "brzo reagovala i sprečila dalji sukob i privela sedam osoba, među kojima je pet maloletnih".

Lakše povrede konstatovane su kod devetnaestogodišnjeg mladića, a policija je podnela prijave i optužne predloge, a protiv jednog maloletnika prekršajnu prijavu.

I dok jedna strana za incidente okrivljuje Srbe, a druga Hrvate, činjenica je da se incidenti ređaju jedan za drugim.

PENAVIN GOVOR MRŽNjE

POSLEDNjE istraživanje koje je sprovedeno u Hrvatskoj oko govora mržnje ukazuje da je istup vukovarskog gradonačelnika Penave "predznak otvorene mržnje prema Srbima u Hrvatskoj".

Penava je izjavio "da je Vukovar epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

U martu su pretučena dva učenika srpske nacionalnosti ispred škole "Nikola Tesla", u junu je došlo do masovne tuče navodno navijačkih grupa, a povređeni su i mnogi Srbi koji nemaju veze sa sportom. Napad na Srbe danima je, kako je sumnja, pripreman, u njemu su učestvovali i neki Zagrepčani, a više osoba je povređeno. Pre ovog napada dogodio se još jedan kada je pretučen mladić srpske nacionalnosti, a napadači su bili iz misterioznog "Udruženja navijača zagrebačkog Dinama" koji su se specijalizovali za napade na Srbe.

SUKOBI Za ćirilicu još nema mesta u Vukovaru, Foto Tanjug

Temperaturu u tom kraju podiglo je i hapšenje dvojice građana srpske nacionalnosti u Negoslavcima kraj Vukovara, koji se terete za, navodne ratne zločine na Ovčari. Do hapšenja je došlo pre "Kolone sećanja" u Vukovaru, jer se gotovo uvek u to vreme dešavaju policijske akcije hapšenja lokalnih Srba. Sam Milorad Pupovac izrazio je sumnju u objektivnost i nepristrasnost postupka koji se vodi, jer su obojica uhapšenih već bila privođena i ispitivana, ali tada postupak protiv njih nije bio pokrenut.

- Ovde se iz godine u godinu pozivaju na razgovore isti ljudi, što iscrpljuje i njih i njihove porodice - tvrde meštani Negoslavaca, uz napomenu da se to redovno događa pred okupljanje u Vukovaru.

Da se stanje u ovom gradu ne popravlja, ukazuje i ponovni zahtev gradonačelnika Ivana Penave da se i dalje ne dozvoli upotreba ćirilice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega