IZABRAN NOVI ŠEF SDP-A: Peđa Grbin na čelu stranke

Novosti online

05. 10. 2020. u 15:39

PEĐA Grbin, pravnik iz Pule, novi je predsednik SDP-a Hrvatske, dok ta stranka levice proživljava najveću krizu do sada.

ИЗАБРАН НОВИ ШЕФ СДП-А: Пеђа Грбин на челу странке

Foto: Printskrin/Jutjub

Poslednje ankete pokazuju da je HDZ dvostruko jači od SDP-a koji je doživeo i katastrofalni poraz na nedavnim parlamentarnim izborima.

Grbin je do sada bio najaktivniji u Hrvatskom saboru i to najčešće oko proceduralnih i pravnih pitanja. Za vreme prošlog vođstva stranke suprostavljao se tadašnjem predsedniku SDP-a Davoru Bernardiću pa je gotovo sve godine bio pod suspenzijom.

Na izborima u SDP-u mogli su učestvovati samo članovi koji su platili članarinu, a njih je u ovom času svega 11.000. Grbin među prvim potezima namerava da ukine tu statutarnu odluku, a sledi mu i promena starog kadra, krivog za potop najveće stranke hrvatske levice. Novi predsednik trebao bi privući i nove članove, kada se zna da HDž ima 300.000 vernih članova koji kao stranačka vojska izlaze na sve izbore.

Veli Joža

Zbog košarkaške visine Peđu Grbina zovi i Mrvica i Veli Joža, po liku diva iz priče Vladimira Nazora. Pre koju godinu je u 'veselom' stanju pevao Tompsonove pesme, ali se posle toga izvinuo hrvatskoj javnosti.

Novi šef SDP-a nema veliko iskustvo u operativnom vođenju stranke, pa će se oslanjati i na saradnike, pre svega one koji su zajedno sa njim bili stranačka opozicija za vreme prošlog vođstva. Problem su i finansije, jer za razliku od vladajućeg HZA-a koji nikada nema problema sa parama, SDP-u ne cvatu ruže sa novcem bez kojeg je nemoguće voditi veliku političku stranku.

Sam Grbin nema iza sebe afere, ni probleme sa korupcijom, a dolazi iz Istre gde levica ima najveće uporište. U kampanji za izbore rekao je da neće ići na grob Franje Tuđmana, a za HDZ tvrdi da je stranka koja Hrvatsku vuče u 19. vek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)