KORONA DIVLJA PO HRVATSKOJ: Najviše zaraženih u Dalmaciji, pa turistička sezona umire

ČAK 358 novozaraženih od korone novi je rekord zabeležen u jednom danu u Hrvatskoj, a pojavila su se i brojna nova žarišta.

КОРОНА ДИВЉА ПО ХРВАТСКОЈ: Највише заражених у Далмацији, па туристичка сезона умире

Foto: Depozit

Najteža je situacija u Dalmaciji, gde je zabeleženo čak 138 novih slučajeva, pa je hitno zatraženo da svi obavezno nose maske u zatvorenim prostorima i da se zatvore teretane.

Najviše je zaraženih u Dalmaciji nakon poseta noćnim klubovima i fitnes centrima, ali se virus širio i na venčanjima. Tako će se ubuduće ograničiti broj osoba koje mogu biti na venčanjima i neće smeti prelaziti 50, što će vrediti i za sprovode. Sa merama se kasni, na što upozoravaju i epidemiolozi, pa je pitanje hoće li na vreme moći da počne i školska godina. Sva sportska takmičenja mogu biti organizovana isključivo bez gledaoca.

U Dalmaciji gotovo da i više nema masovnijeg turizma, jer su i Nemci povukli svoje građane. Mnogo je bolja situacija u Istri gde je i dalje mali broj zaraženih, pa su tako turisti nastavili sa godišnjim odmorima. Ipak, mnogo ih je manje nego na početku avgusta, a svi sa oprezom gledaju prema posezoni i septembru. Nastavi li se tako drastiučan rast novozaraženih sigurno je da će sve zemlje iz koje dolaze turisti u Hrvatsku nastaviti sa ograničenjikma, što bi bio i kraj ovogodišnje sezone.

Mnogo je zaraženih i u Zagrebu, a u celoj Hrvatskoj sada je 2352 aktivnih slučajeva. Do sada je u Hrvatskoj od korone umrlo 175 ljudi, a ukupno je bilo zaraženo 8888.

Afera

I dok hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš pokušava da suzbije epidemiju trese ga i afera nakon što je u javnosti pušten snimak njegovog razgovora sa zamenicom direktora jedne zagrebačke bolnice dr. Dijanom Zadravec iz kojeg se jasno može zaključiti da HDZ postavlja rukovodeće ljude u bolnicama kako im to odgovara.

Hrvatska je najavila i masovnije testiranje, a pre koji dan su stigle i posebne maske iz Izraela koje navodno ‘ubijaju’ virus. Hrvatski epidemiolozi tvrde da to nije dokazano i ne preporučuju građanima da ih nose. U samoizolaciji je i hrvatski ministar graditeljstva Darko Horvat i njegovi saradnici kada je otkriveno da je zaražena ministrova pomoćnica. 

Iako škola u Hrvatskoj treba da počne 7. septembra pogoršanje epidemiološke situacije i nejasne mere koje bi trebale da slede početak školske godine izaziva mnoge reakcije, ali i zahteve da se odloži početak škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024