UKRADENI KANDILA I POZLAĆENI KRSTOVI: Ova svetinja je tri puta ove godine već bila na meti vandala

O. M.

28. 07. 2020. u 11:00

PRAVOSLAVNA crkva Svetog Save u ilidžanskom naselju Blažuj juče je ponovo bila na meti vandala, koji su provalili u hram i ukrali vredne stvari.

УКРАДЕНИ КАНДИЛА И ПОЗЛАЋЕНИ КРСТОВИ: Ова светиња је три пута ове године већ била на мети вандала

Foto Međureligijsko vijeće BiH

Paroh blažujski Darko Danilović rekao je agenciji Srna da su ukradene najvrednije stvari - sveti tasovi, pozlaćeni krstovi, te šest kandila, ali i drugi rekviziti koji se nalaze u svakom pravoslavnom hramu.

- Kada smo juče ujutro došli da otvorimo hram i obavimo zakazani parastos, videli smo da su ulazna vrata odvaljena. Na njima su bili tragovi krvi, kao i alata kojima je crkva obijena - rekao je Danilović, dodajući da su vandali pokušali da obiju i bočna vrata hrama.

Svakodnevna pojava

PREDSEDNIK Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović kaže da su napadi na srpske svetinje postali svakodnevna pojava u Federaciji BiH, te da se mnogi od njih i ne prijavljuju.

- U poslednjih pet godina više od 20 puta je napadnut Hram Preobraženja Gospodnjeg na Pofalićima, u sarajevskoj opštini Novi Grad, samo što nije svaki put prijavljen napad, da ne bi imali problema - rekao je Radanović.

On je podsetio da je u noći između 22. i 23. jula provaljeno i u crkvenu salu koja se nalazi u blizini groblja na Vrelu Bosne na Ilidži, te da su počinioci ovog vandalskog čina pričinili znatnu materijalnu štetu.

Celi slučaj prijavljen je MUP Kantona Sarajevo čiji su službenici izvršili uviđaj. U policiji su kratko potvrdili da je slučaj prijavljen, te da se intenzivno radi na otkrivanju počinioca.

Ovo je treći put ove godine da je Crkva Svetog Save u Blažuju bila na meti vandala. U januaru je takođe obijena i lopovi su tada ukrali oko 300 KM, te ispreturali stvari po crkvi. Do tog slučaja godinama nije bilo incidenata u hramu, ali je groblje Osijek često bilo na udaru vandala.

Nijedna provala do danas nije rasvetljena. Kažnjen je počinilac koji je 2011. godine na crkvi ispisao grafit, kao i nekolicina maloletnika zbog skrnavljena groblja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)