CIRKUS UOČI DANA CIRKUSA: Burno na hrvatskoj političkoj sceni mesec dana pre izbora, stranke se "gađaju" kritikama

KAKO je 17. april, kad se održavaju izbori u Hrvatskoj, Svetski dan cirkusa, u tom znaku cirkusa, ređaju se događaji uoči izbornog finala.

ЦИРКУС УОЧИ ДАНА ЦИРКУСА: Бурно на хрватској политичкој сцени месец дана пре избора, странке се гађају критикама

Foto: Tanjug

 "Neću da dam ostavku", najavio je juče predsednik države Zoran Milanović, koji kreće u bitku za premijerski mandat, a sudije Ustavnog suda, danas će presuditi da li time krši Ustav.

- Ako ustavne sudije izvrše Plenkovićev nalog kao što su poslušno izvršavale do sada i spreče me da budem prvi na listi, svejedno ćemo da pobedimo. Andrej Plenković i njegovi hadezeovci, svesni su da gube izbore i zato su u strahu krenuli u ustavno osporavanje mog učešća na izborima - kaže Milanović i poručuje da neće da dozvoli da ga zameni sadašnji predsednik Sabora, Gordan Jandroković na mestu predsednika, kako to Ustav predviđa. - U tom slučaju Plenković i Jandroković bi upravljali državom, preuzeli apsolutnu vlast u Hrvatskoj. Ako pobedi na izborima, Milanović će tek tada dati ostavku i preuzeti dužnost premijera.

A da ga očekuje teška bitka, najavili su i članovi vladajuće stranke na opštem saboru HDZ, koji je u Zagrebu okupio 2.000 delegata. "Za sve izazove", nemaštovit je slogan kojim će HDZ po treći put pokušati da osvoji vlast, a Plenković najavljuje da će, ako pobedi Hrvatska, za četiri godine dosegnuti 80 odsto razvijenosti unutar EU. Tada bi prosečna plata bila 1.600 evra, a penzije bi porasle za četvrtinu. Plenković je najavio da će majke za svako rođeno dete dobijati godinu penzijskog staža, a granica za odlazak u penziju smanjiće se za godinu po detetu. Plan je da se poveća kapacitet LNG terminala na Krku, čime bi Hrvatska postala regionalni lider u snabdevanju gasom.

- Kada je Putinova Rusija napala Ukrajinu mi smo stali uz nju, a Milanović je učinio da Hrvatska bude na stubu srama - rekao je šef HDZ i na saboru pozdravio porodicu Franje Tuđmana i bivšeg predsednika Tomislava Karamarka, kog je srušio pre osam godina. - Od danas, Milanović više nije predsednik Republike, kao što ni Peđa Grbin nije šef SDP.

Kritike

BROJNI su i kritičari načina kako se kandidovao Zoran Milanović. Zameraju mu, tako, da "kopira diktaturu kralja Aleksandra" i da ima "otvoren put da revolucijom sprži Hrvatsku".

Čujemo stalno istu teze da smo korumpirani izdajnici, a sve izazove vlada je do sada rešavala odgovorno, brzo i efikasno.

- Milanovićeva vlada bila je najgora u istoriji Hrvatske - konstatovao je Plenković koji je pozdravljen ovacijama uz pesmu iz "Rokija", dok je veteran HDZ Vladimir Šeks izvređao Milanovića: - Gadi mi se, igra ulogu dvorske lude. Neće mu proći.

Odluka Zorana Milanovića da se kandiduje na izborima, izazvala je oduševljenje i brojne kritike u Hrvatskoj. Do poslednjeg momenta držano je u tajnosti da će to da uradi, a za dogovore sa SDP je znalo samo nekoliko ljudi. Ostaje i dalje enigma kome će se prikloniti lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, da li dosadašnjem partneru HDZ, ili će promeniti stranu i ići zajedno sa levicom, ako bude relativni pobednik izbora.

Očito postoje, iza kulisa, brojni dogovori ko će sa kime, a nervoza je sve veća. S druge strane, zasad hrvatski građani ne pokazuju previše zanimanja za kampanju koja sledi, umorni od politike i političara, te njihovih pustih obećanja. Milanovićeva šok terapija izazvala je i zanimanje inostranih diplomata koji ocenjuju da je hrvatski predsednik nepredvidiv, a neki njegovo ponašanje upoređuju sa ponašanjem Donalda Trampa.


 

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024