SUKOB MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA: Kabinet predsednika - Premijer sistemski laže hrvatsku javnost

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 02. 2024. u 18:31

KABINET predsednika Hrvatske Zorana Milanovića saopštio je danas da premijer Andrej Plenković ne govori istinu kada kaže da je tražio bezbednosne provere za sudiju Ivana Turudića pre nego ga je predložio za kandidata za glavnog državnog tužioca.

СУКОБ МИЛАНОВИЋА И ПЛЕНКОВИЋА: Кабинет председника - Премијер системски лаже хрватску јавност

Foto: Tanjug

U saopštenju Kancelarije Milanovića, koje hrvatski mediji prenose integralno, navodi se, između ostalog, da Plenković "sistemski laže hrvatsku javnost, posebno kada uverava da je Turudić uoči izbora na dužnost glavnog državnog tužioca prošao bezbednosnu proveru".

Oni kažu da Plenković to radi u nastojanju da odbrani "skandalozan" izbor Turudića za glavnog državnog tužioca.

-Pri tome pokušava sa sebe da skine svaku odgovornost zbog toga što je za glavnog državnog tužioca izabran sudija koji se, kao predsednik Županijskog suda u Zagrebu, 2015. godine više puta sastajao s osobom protiv koje je istovremeno vođena istraga i podignuta optužnica, koji je bezočno lagao saborskim zastupnicima i javnosti o karakteru i broju svojih kontakata s osumnjičenom Josipom Rimac, kao i o postupanju u slučaju svog rođaka, navode iz Milanovićevog kabineta.

Tvrde da je istina da Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA) nije radila bezbednosnu proveru sudije Turudića nakon 2019. godine, jer, kako navode, Plenković to uopšte nije ni zatražio.

-Dakle, SOA nije radila bezbednosnu proveru Ivana Turudića nakon što je on predložen za kandidata za glavnog državnog tužioca. Predsednik Vlade Plenković dobio je od SOA-e "rezime svih dosadašnjih provera", kao što je to uostalom i sam Plenković javno priznao. A taj rezime obuhvata sigurnosne provere iz 2009., 2014. i 2019. godine. Sve što je sudija Turudić radio nakon 2019. nije bezbednosno proveoreno, a očito predsednika Vlade to ni ne zanima, tvrde s Pantovčaka.

Navode da, iako se od Plenkovića mogu očekivati i najgore odluke na štetu Hrvatske, njegova odluka da predloži Ivana Turudića za GDO zaprepastila je Milanovića pa je stoga odlučio da u SOA proveri da li dostavljeni podaci o nedopuštenim kontaktima Turudića kao predsednika Županijskog suda i Zdravka Mamića nad kojim je taj isti sud sprovodio istragu.

-Predsednik Republike obavešten je 30. januara da ti podaci nisu dostavljeni predsedniku Vlade te da Andrej Plenković nije ni zatražio novu bezbednosnu proveru sudije Turudića, navodi se u saopštenju.

U nastojanju da, kako kažu, zaštititi interese Hrvatske, budući da se nedvosmisleno radi o bezbedbosno kompromitovanoj osobi koja ni u kom slučaju ne sme biti imenovana za GDO, Milanović je naložio SOA da mu dostave dokumentaciju o tajnim susretima Turudića i Mamića.

-Dobijenu dokumentaciju Predsednik Republike je odmah, 1. februara dostavio predsedniku Vlade uz molbu da je prouči, po potrebi prikupi dodatne informacije i preispita svoju odluku o Turudiću, stoji u saopštenju Milanovićeve kancelarije.

Tvrde da Plenković nije zatražio od nadležnih službi bilo kakve dodatne bezbednosne provere Turudića, već ga je nazvao a on mu je, kažu, "zamislite, potpuno neočekivano rekao sve najbolje o samome sebi".

-Turudićeva časna reč bila je dovoljna da predsednik Vlade naloži poslušnicima iz Hrvatskog sabora da ga izaberu za GDO, stoji u saopštenju i ističe da je time Plenković "ponovo ugrozio interes hrvatske države i postupio suprotno zakletvi koju je položio u Hrvatskom saboru kao predsednik Vlade".

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)