PREVARILI STE NAROD, SOROŠEVCI! Haos u Hrvatskom saboru posle izbora novog državnog tužioca (FOTO)

UPRKOS kompromitujućem dopisivanju sa bivšom gradonačelnicom Knina Josipom Rimac i burnom protivljenju opozicije, Hrvatski sabor izglasao je sudiju Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca.

ПРЕВАРИЛИ СТЕ НАРОД, СОРОШЕВЦИ! Хаос у Хрватском сабору после избора новог државног тужиоца (ФОТО)

Foto: Tanjug/HINA

Izbor su podržali i lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac i poslanici iz redova SDSS, pa je za Turudića diglo ruke 78 poslanika, a 60 je bilo protiv. Odmah posle glasanja poslanici iz redova opozicije napustili su dvoranu.

Vladajući HDZ tvrdio je da su protiv izbora Turudića poslanici koji se boje nezavisnog pravosuđa, a opozicioni političari su optužili HDZ i premijera Andreja Plenkovića da "svog dečka" žele na mestu državnog tužioca. Kao retko kada, u Saboru i oko njega su se čule teške reči, koje ukazuju da se pred izbore u Hrvatskoj vode teške političke bitke koje određuju sudbinu zemlje.

Foto: Tanjug/HINA

Ivan Turudić

Nikada izbor nekog glavnog državnog tužioca nije izazvao toliko bure, koja je dovela da poslanici stranke Možemo celu noć stoje pred zgradom vlade i parlamenta. Zabeležen je i incident kada ih je napao muškarac, uz uvrede "prevarili ste narod, p...ke Soroševe". U Saboru su opozicioni poslanici dovikivali predsedniku Gordanu Jandrokoviću: "Vi kradete!" Istaknuti član SDP-a Arsen Bauk je poručio: "Bog je Hrvatskoj dao lepotu, a HDZ joj je oduzeo radost."

Uoči glasanja o Turudiću polovina poslanika dobila je zabranu govora, što je nezabeleženo poslednjih godina.

- Vi kradete, mislite da će vas Turudić spasti, ali niko vas neće spasti - rekla je poslanica Karolina Vidović Krišto, posle čega ju je Jandroković zapitao želi li sama da izađe iz dvorane, ili da je saborska straža iznese.

Foto: Tanjug/HINA

Liderka levice, poslanica Katarina Peović, zamerila je poslaniku HDZ-a Ivanu Đakiću da brani Turudića "jer dobro zna kako je legalizovao otetu srpsku imovinu". Đakić joj je odgovorio da prvo treba da kaže kako je premlatila muža, što je ona demantovala. Đakić je poručio da bi prvi na listi uhapšenih trebalo da bude lider opozicije i šef SDP-a Peđa Grbin.

- Kriminalna organizacija poznata policiji odlučila je na čelo DORH-a da stavi osobu povezanu sa krimi miljeom - odgovorio je Grbin.

Od Tita toga nije bilo

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović oštro se obrušio na HDZ i imenovanje Turudića.

- Od Tita nije bilo da partija tako bira državnog tužioca - rekao je Milanović uz razne uvrede kao "probisveti, vucibatine, bitange".

Najavio je da će Plenković "dobiti od nekog poruku", ali nije objasnio na šta je mislio.

Spominjali su se "izdajnici", "hulje", čule se uvrede, a iz Domovinskog pokreta su poručili da će podržati Turudića, ako uhapsi Plenkovića.

- Ovakvo nasilje premijera nećemo više trpeti i otpor ćemo da pokažemo - zaključila je Sandra Benčić iz stranke Možemo, koja je na izborima protivkandidat Plenkoviću.

- HDZ sprovodi zločin protiv vlastite države, Hrvatska je pretvorena u kaljugu - pridružila joj se poslanica Dalija Orešković.

Foto: Tanjug/HINA

Braneći odluku da predloži Ivana Turudića, Plenković je osudio sve koji su izneli u javnost SMS prepisku sudije, gde se vidi da je održavao kontakte sa osobama koje su prijavljene za kriminal i korupciju. Sam Plenković smatra da poruke koje je Turudić razmenjivao sa bivšom gradonačelnicom Knina Josipom Rimac ne predstavljaju prepreku da Turudić postane državni tužilac.

U anketi "Indeksa" treba li Turudić da bude državni tužilac učestvovalo je 120.000 čitalaca. Njih 88 odsto je glasalo da ne bi trebalo da bude izabran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu