TUGA U HRVATSKOJ: Beba (2) preminula posle 45 minuta oživljavanja, čitava nacija u suzama zbog tužne sudbine

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

30. 01. 2024. u 00:17

SREDINOM decembra prošle godine u bolnici "Dr Josip Benčević" u Slavonskom Brodu umrlo je 20-mesečno dete, koje je, prema proceni veštaka, odmah po rođenju trebalo da bude oduzeto roditeljima, ali sistem socijalne pomoći za gotovo dve godine nije uspeo da mu pronađe mesto u prepunim domovima ili hraniteljskim porodicama.

ТУГА У ХРВАТСКОЈ: Беба (2) преминула после 45 минута оживљавања, читава нација у сузама због тужне судбине

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Proces oduzimanja prava roditelja na život sa detetom pokrenut je na Opštinskom sudu u Slavonskom Brodu još u aprilu 2022. godine, neposredno po rođenju deteta, ali još nije okončan jer stručni tim nekadašnjeg centra za socijalnu pomoć Slavonski Brod ne može sudu da dostavi ključan podatak — gde će dete da živi nakon što se oduzme roditeljima. Tu informaciju sudska odluka obavezno mora da sadrži.

Zahtevi za smeštaj, upućeni u proteklom periodu brojnim ustanovama, porodičnim domovima i hraniteljskim timovima, i dalje se vraćaju stručnom timu slavonsko-brodske socijalne službe uz odbijenice — "Popunjeni smo, ne možemo primiti više dece".

Njegova braća i dalje žive sa roditeljima

Stručnjaci iz Slavonskog Broda zatražili su pomoć nadležnog Ministarstva socijalne politike u julu 2022. godine. Braća preminulog K. N. sa tri i četiri godine, za koje je socijalna služba takođe zatražila izdvajanje iz porodice u istom postupku, i dalje žive sa roditeljima.

Reč je o porodici koja živi u dve sobe bez vode i sanitarnih čvorova, a roditelji, prema proceni veštaka, ne mogu adekvatno da brinu o njima, čak ni uz stručnu pomoć, pre svega zbog intelektualnih teškoća sa kojima se suočavaju oba roditelja (majci je utvrđena umerena mentalna retardacija).

O celom slučaju obaveštena je i policija koja nas je obavestila da je provela kriminalističko istraživanje kojim nisu utvrđena obeležja krivičnog dela i poslala izveštaj Županijskom državnom tužilaštvu u Slavonskom Brodu. Na detetu nije bilo tragova nasilja, a iz bolnice nismo uspeli da saznamo uzrok smrti deteta — odgovorili su da će nas o tome obavestiti u najkraćem mogućem roku, čim analiziraju "kompleksnu medicinsku dokumentacija".

"Nebitno je od čega je umro, bitno je ovo!"

Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR) i nadležnog Ministarstva socijalne politike tvrde da su od policije dobili obaveštenje da je dete umrlo usled iznenadnog zastoja srca, odnosno da je uzrok tzv. smrt u kolevci.

Reč je o sindromu iznenadne smrti odojčadi (SIDS), koji je, po definiciji, neobjašnjiva smrt koja se obično javlja tokom spavanja kod zdrave dece mlađe od godinu dana, a 90 odsto takvih smrti se javlja kod dece između dva i četiri meseca starosti. Dete K. N. je u trenutku smrti imalo skoro dve godine, stiglo je u bolnicu iz mesta udaljenog 40 minuta i, prema rečima svedoka, pokušano je oživljavanje u bolnici 45 minuta.

- Na kraju krajeva, potpuno je nevažno od čega je dete umrlo. Ostaje činjenica da je ceo svoj kratki život proveo u uslovima i porodici za koju je profesija, i pre njegovog rođenja, nesumnjivo utvrdila da je veoma opasna po dete — kažu u inicijativi #odšutnjedopromjene.

Inicijativa okuplja skoro 600 stručnih radnika u sistemu socijalne zaštite, a nastala je upravo zbog ogromnog stresa i straha sa kojima se suočavaju stručni radnici zbog dramatičnog nedostatka smeštajnih kapaciteta.

- Porodica je i dalje pod brigom Područne službe Slavonski Brod, u odnosu na koju se preduzimaju mere porodičnopravne zaštite u skladu sa Porodičnim zakonom i drugim podzakonskim aktima. U skladu sa uputstvom Ministarstva, domovi socijalnog staranja dužni su da prime maloletnu decu, u slučaju hitne mere izdvajanja i smeštaja deteta van porodice. S obzirom na to da je nadležna regionalna kancelarija ocenila da nema elemenata za ishitrenu dodelu maloletne dece iz porodice, pred sudom je vođen redovan postupak za oduzimanje prava na stanovanje i poveravanje deteta na svakodnevnu negu, što je mera porodičnopravne zaštite koju odlučuje sud. U cilju zaštite prava na privatnost korisnika i maloletne dece i tajnosti i zaštite osobnih podataka, nismo u mogućnosti dati više informacija o ponašanju konkretne porodice - stoji u odgovoru koji je u ime Ministarstva i Zavoda dostavila središnja služba Hrvatskog zavoda za socijalni rad, ustanova na čijem je čelu Tatjana Štritof.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave