DO BEOGRADA, PA DŽIPOM DO TURSKE: Kako je izgledalo 48 sati bekstva osumnjičenog za Vanjino ubistvo?

Novosti onlajn

06. 12. 2023. u 15:50

UBISTVA Vanje Đorčevske (14) iz Skoplja i Pančea Žežovskog (74) iz Velesa glavna su tema makedonskih i regionalnih medija poslednjih dana. Sinoć je stigla informacija da je Ljupčo Palevski Palčo, glavni osumnjičeni za ova dva krivična dela, uhvaćen u Turskoj i da se očekuje njegovo isporučenje u Severnu Makedoniju.

ДО БЕОГРАДА, ПА ЏИПОМ ДО ТУРСКЕ: Како је изгледало 48 сати бекства осумњиченог за Вањино убиство?

Foto: Printscreen/Društvene mreže

Njemu je u odsustvu određen pritvor do 30 dana, a na teret mu se stavljaju teška krivična dela - otmica i ubistvo.

Svi poznati detalji Palčovog bekstva

Policija i tužilaštvo su ranije otkrili da je Palčo iz Makedonije pobegao 30. novembra i to prvo u Beograd. Njega je u Srbiju dovezao njegov advokat, koji je rekao da ga je Palevski zamolio da ga odveze na preglede.

Palča je, kako je sinoć obelodanjeno, ostavio u jednom beogradskom hotelu. Do Beograda je stigao vozilom "škoda superb".

Foto: Facebook/Ljupčo Palevski

Prema ranijim informacijama, Palčo je 1. decembra krenuo put Bugarske, a spekulisalo se da mu je krajnja destinacija bila Turska, gde je juče i pronađen.

Sumnja se da ga je iz Srbije do krajnje destinacije vozio Stefan D. iz Strumice, otac dvoje dece.

Kako je otkrio makedonski ministar policije, Palčo je do Turske stigao vozilom "land rover".

Nije poznato u koje tačno vreme su Stefan i Palčo krenuli na put dug najmanje 13 sati vožnje "u cugu", kao ni da li su usput stajali. Zna se da su u Bugarsku ušli na GP Gradina, u Tursku na prelazu Kapitan Andrejevo. Navodno je Stefan ostavio Palča u Balikeširu, gradu udaljenom skoro šest sati vožnje od granice sa Bugarskom.

U ovom trenutku nije još jasno kog dana je Palčo tačno stigao u Tursku, kao ni gde je boravio i šta je radio sve do hapšenja 5. decembra.

Ono što se zna jeste da je pokušao da zavara trag policiji.

- Naše službe iz Centra za međunarodnu policijsku saradnju stupile su u kontakt direktno sa vlastima i policijom u Turskoj i jedan od njihovih operativnih izvora nam je za kratko vreme dao povratnu informaciju da se lice nalazi u Balikeširu i rekao nam o namerama da želi da ide odatle u Istanbul. On se sa taksistom sprema da ode u Istanbul i tu se pretvara da ide i onda se vraća nazad u Balikešir. U utorak po podne ga je uhapsila turska policija dok je šetao jednim od auto-puteva u Balikeširu - rekao je ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski na konferenciji za medije i dodao da za sada nema potvrđenih informacija o krajnjoj destinaciji na koju je Palevski želeo da ide.

Kako se saznalo gde je Palčo?

Spasovski je otkrio da je Stefan D., koji se sumnjiči da je Palča vozio do Turske, juče uhapšen na makedonskom prelazu Dojran. Otkriveno je i da je Stefan tokom "putešestvija" sa Palčom na Fejsbuku kačio fotografije sa puta. Nakon što je priveden, Stefan D. je policiji otkrio planove i lokaciju odbeglog Palča. Nakon toga je makedonski MUP navodno obavestio Tursku o kretanju Palča, te je osumnjičeni za ubistvo male Vanje i Žežovskog uhapšen u gradu Balikeširu.

Foto printskrin Fejsbuk Oliver Spasovski

Prema rečima ministra Spasovskog, prilikom pronalaženja i hapšenja glavnog osumnjičenog imali su pomoć i podršku kolega iz regiona.

"Posebnu zahvalnost želim da uputim prijateljima u Turskoj, Srbiji, Bugarskoj, njihovim predsednicima, ministrima unutrašnjih poslova...", rekao je Spasovski.

Pritvor za ostale osumnjičene

U međuvremenu, određen je pritvor do 30 dana četvorici osumnjičenih koji su ranije uhapšeni na teritoriji Makedonije, među njima je i Vanjin otac. Kako je saopšteno iz Osnovnog javnog tužilaštva Skoplje, istražni postupak se vodi protiv pet osoba, od kojih su četiri kao saizvršioci izvršili dva krivična dela "otmica" i dva ubistva na svirep način, od kojih je ubistvo maloletnog lica i ubistvo iz koristoljublja, dok im je peti osumnjičeni pomogao u izvršenju krivičnog dela otmice maloletnog lica.

Za šta se sumnjiče?

Osumnjičeni za ubistvo Vanje i Pančea, pored Ljupča Palevskog Palča, su i Velibor Manev, Vlatko Kešišov i Bore Videvski, koji su priznali krivicu. U slučaj je, prema istrazi, umešan i Vanjin otac Aleksandar, koji je navodno sa ostalim osumnjičenima delio informacije o kretanju svoje ćerke, a koji je na saslušanju negirao dela koja mu se stavljaju na teret.

Takođe, prema navodima tužioca, postoji osnovana sumnja da su 22. novembra četvorica osumnjičenih, u skladu sa prethodnim dogovorom, kidnapovali Žeževskog iz njegovog doma u Velesu, sa namerom da ga nateraju da im da svoj "sitroen" koji bi iskoristili za otmicu Vanje.

Foto: Fejsbuk

Žrtve

Nakon što su mu ušli u kuću, fizički su ga napali, vezali, spakovali u auto, odveli van grada, ubili i zakopali.

Pet dana kasnije, četvorica osumnjičenih, koji su imali pomoć pete osobe, oteli su Vanju, sa idejom da traže otkup. Koristili su vozilo ubijenog Žežovskog. Vanja je ubijena nadomak Skoplja i zakopana. Tri dana kasnije Palčo beži iz zemlje, dva dana nakon toga prvi osumnjičeni su saslušani, 3. decembra policija pronalazi tela ubijenih. Iste večeri Vanjin otac je priveden u policiju na saslušanje.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

OTAC PRONAŠAO TELA SINA I SNAJE: „Dozivao sam "Igore", nije reagovao – već su bili mrtvi“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024