BUJA NACIZAM U HRVATSKOJ: Ustaški povici, Hitlerovi pozdravi u antisrpskom balu vampira u Vukovaru (VIDEO)

Novosti online

18. 11. 2023. u 20:55

HRVATSKA danas, 32 godine nakon poslednjeg rata na prostoru bivše SFRJ, obeležava "Dan sećanja na žrtvu Vukovara", koji se u toj državi doživljava kao dan "pada" tog grada, dok se u Srbiji taj dan smatra danom oslobađanja Vukovara.

БУЈА НАЦИЗАМ У ХРВАТСКОЈ: Усташки повици, Хитлерови поздрави у антисрпском балу вампира у Вуковару (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Kosovo onlajn

Obeležavanje je proteklo u senci velikih tenzija koje su prethodile, ali uprkos neslaganjima obeležavanje je bilo u znaku Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), čiji simboli su ustaški - šahovnica sa prvim belim poljem i poklič "za dom spremni", onako kako je to zamislio gradonačelnik Vukovara i lider opozicionog Domovinskog pokreta, bivši HDZ-ovac Ivan Penava.

Obeležavanje je proteklo i u znaku izostanka na svaki način predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj, zbog pretnji upućenih iz Domovinskog pokreta Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) i njenom lideru Miloradu Pupovcu.

Zbog tih pretnji delegacija SDSS-a je odlučila juče da ne ide ni u Vukovar ni u Škabrnju jer, kako su saopštili, žele da očuvaju dostojanstvo komemoracija i svoje.

Uprkos najavi da delegacija SDSS-a neće doći u Vukovar, u tom gradu je tokom jučerašnjeg dana organizovan "živi štit" od predstavnika Domovinskog pokreta i HOS-a, među kojima je bilo i osuđenih ratnih zločinaca, koji su se preventivno okupili za slučaj da se pojavi delegacija SDSS.

Centralni komemorativni program održan je u dvorištu vukovarske bolnice u prisustvu hrvatskog državnog vrha, predsednika Zorana Milanovića, predsednika Hrvatskog sabora i Vlade, Gordan Jandroković i Andreja Plenkovića.

Potom je usledila Kolona sećanja na 5,5 kilometara dugu šetnju ulicama Vukovara, od bolnice do Memorijalnog centra, koju predvode pripadnici HOS, a ulicama očekuje ustaški pozdrav "za dom spremni", preneo je zagrebački Jutarnji list.

Prema proceni hrvatskih medija, u Koloni je desetak hiljada ljudi.

Pripadnicima HOS je bilo zabranjeno da se ove godine pojave u Kninu na obeležavanju 28. godišnjice od zločinačke akcije "Oluja", upravo zbog njihovog grba sa ustaškim simbolima i incidenata koje su pravili uzvikivanjem tog pokliča prethodnih godina.

Šef hrvatske države Milanović došao je u Vukovar, ali se do sada nije oglašavao o organizaciji Dana sećanja.

Gradonačelnik Ivan Penava poručio je da u Koloni sećanja ima mesta za svakoga ko želi da se "pokloni žrtvama velikosrpske agresije na Hrvatsku", uz konstataciju da je "dobro što je SDSS poslušao: i zaobišao Vukovar".

Penava je, inače, proteklih dana više puta ponovio da u Vukovar ne dolazi niko kome smeta ustaško slovo "U", HOS ili ustaški poklič "za dom spremni".

Rekao je da to važi za predstavnike državnog vrha, političkih stranaka i diplomate.

(Politika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)