VREME SE U SLOVENIJI NE SMIRUJE: Takva apokalipsa se događa svakih 500 godina

SVI u Sloveniji su i dalje u pripravnom stanju, hitne službe rade danonoćno, a zatražena je i pomoć od susedne Austrije zbog katastrofalnih posledica posle oluje u petak. Ovakva katastrofa se ne pamti, a materijalna šteta je ogromna. Stručnjaci kažu da se nešto slično dogodi jedanput u 500 godina.

ВРЕМЕ СЕ У СЛОВЕНИЈИ НЕ СМИРУЈЕ: Таква апокалипса се догађа сваких 500 година

Foto Tanjug

U Sloveniji i Hrvatskoj nije bila mirna noć od petka na subotu, a sve službe su ulagale velike napore da se izbegnu još tragičnije posledice apokaliptičkog nevremena. Oluja je poharala mnoga mesta, a Opatija je pružala dojam kao da je Venecija. Glavna ulica do mora je poplavljena, a slične su slike i u drugim primorskim mestima.

Oluja koja je prohujala Slovenijom i Hrvatskom ostavila je apokaliptične slike i najmanje tri žrtve. U Sloveniji su evakuisana mnoga sela koja je bujica jednostavno odnela, poplavljene su brojne kuće, Gorenjska je pod vodom.  Na području Kamnika stradao je muškarac iz Slovenije, a kod Kranja u okolnim brdima dvoje Holanđana koje je usmrtio grom. Stižu neprestano novi podaci o nastradalima, a ranjenici su smešteni u bolnice širom Dežele.

Helikopteri su ceo dan u petak i subotu nadletali poplavljena mesta kako bi pomogli pri evakuaciji stanovnika, pa je u Škofjoj Loki u poslednji čas spašeno troje ljudi. Zatvorene su brojne ceste, pa je promet kroz Sloveniju delomično obustavljen. Odroni zemlje stvaraju teškoće, a prete da zatrpaju neka sela. Provodi se evakuacija u Koruškoj, jer reke ugrožavaju mesta Dravograd, Mozirje i Luč. Sava je poplavila i mostove, pa je onemogućeno da ljudi prelaze preko njih.

Nije dobra situacija ni u Ljubljani i okolioci gde su poplavljene mnoge kuće, a apelira se na pacijente da ako nije hitan slučaj ne dolaze u klinički centar, najveću bolnicu u Sloveniji. Građani čije kuće nisu poplavljene su obavešteni da ostaju u domovima i slede stalna uputstva. ”Svi koji ne morate na put, ostanite kući”, apelirao je slovenački ministar odbrane Marijan Šarec. Problem spasiocima zadaje i nestanak struje ali i nemogućnost komunikacije sa ugroženim ljudima. Posla preko glave imaju i vatrogasci koji pokušavaju sanirati štete, ali i pomažu kod evakuacije stanovništa. Na terenu je i vojska, a koriste se i blindirana vozila hitne pomoći.

Meteorolozi potvrđuju da se ostvario najgori scenario i da nikad nije zabeleženo toliko kiše u jednom danu. I narednih dana mogu se očekivati manje oborine i izlevanje reka Save, Drave, Dravinje i Krke. Očekuju se i poplave u Hrvatskoj, gde su sve službe u potpunoj pripravnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)