SVAĐA U HRVATSKOM DRŽAVNOM VRHU: Leti perje zbog Dodikovog leta na Hvar

IZNENADNA poseta lidera Republike Srpske Milorada Dodika hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću na Hvaru izazvala je buru u ovdašnjem bezbednosnom sektoru, ali i još više produbila rov između šefa države i premijera Andreja Plenkovića.

СВАЂА У ХРВАТСКОМ ДРЖАВНОМ ВРХУ: Лети перје због Додиковог лета на Хвар

Foto: Predsedništvo Hrvatske

Iz okruženja prvog čoveka vlade stižu osude na račun organizacije tog susreta i tvrdnja da je Dodik u utorak došao a da nije bila obaveštena hrvatska strana. S druge strane, Milanović to demantuje i kaže da je sve bilo dogovoreno i da je hrvatski MUP na vreme bio informisan o poseti.

Dodik je sleteo na heliodrom na Hvaru, gde je letnja rezidencija šefa hrvatske države, u najmodernijem helikopteru koji je vlasništvo Srbije. Nakon prizemljenja, gosta iz Banjaluke i njegovu pratnju dočekali su ljudi iz Milanovićevog obezbeđenja i automobilom prebacili do rezidencije gde se Milanović odmara.

Odmah su iz tabora vladajućeg HDZ poletele otrovne strelice uz konstataciju da su pre toga prekršene sve procedure i da je reč je o najvećem bezbednosnom propustu. Navodno je helikopter MUP Srbije sa oznakama YU-VIP F-WWOC preleteo Hrvatsku bez nadzora i sleteo na Hvar kao da je reč o privatnom letu, a da nije navedeno u dokumentima dostavljenim sa aerodroma u Banjaluci ko se nalazi u letelici.

Plenković je juče kazao da očekuje hitnu inicijativu opozicije za sazivanje vanredne sednice parlamenta na kojoj bi se tražilo detaljno izjašnjavanje Milanovića.

Foto: Tanjug

- Nemam uticaj na to koga predsednik poziva u Hrvatsku, ima puno pravo i slobodu da to radi, ovde se radi više o tehnologiji tog putovanja. Moramo da raspravimo kako je neko došao bez odgovarajuće diplomatske note, koju obično u ovakvim situacijama šalju ambasade država iz kojih njihovi čelnici dolaze, i da se detaljno traži izjašnjavanje predsednika kako je to moguće da mu je gost došao bez najave uobičajenim putem.

Kancelarija hrvatskog predsednika saopštila je da je MUP bio obavešten o dolasku Dodika na Hvar, gde su imali radni susret, uz poruku da Plenković "bezobrazno manipuliše":

- MUP je sve znao na vreme, a logično je da je onda znao i Plenković jer je privatizovao sve državne institucije. Obavešten je i MUP i Uprava za granice o dolasku Dodika. Sprovedena je i granična kontrola budući da je Dodik dolazio iz BiH koja nije članica Šengena.

Kako bi otklonili svaku sumnju da je Milanovića uredno obavestio MUP o poseti Dodika u Hrvatsku, sa Pantovčaka su objavili i dokaz: mejl koji je Protokol Ureda predsednika Republike Hrvatske (PRH) uputio Upravi za granicu MUP 24. jula, dan pre planirane radne posete Dodika. Iz spomenutog dokumenta, tvrde, "nedvosmisleno se vidi da je Ured PRH dostavio MUP i dopis zaprimljen iz Kabineta gospodina Dodika, sa svim potrebnim podacima".

Zaboravili podršku za most

NIKO u vladajućem HDZ ne spominje da je Dodik pružio dragocenu podršku Hrvatskoj prilikom izgradnje Pelješkog mosta, a na svečanost puštanja u saobraćaj ovog grandioznog projekta nije bio uopšte pozvan. Iz Kabineta hrvatskog predsednika je saopšteno da su on i Dodik na Hvaru razgovarali o aktuelnoj situaciji u BiH i odnosima te države sa Hrvatskom, posebno o potrebi uspostavljanja funkcionalne i efikasne vlasti u BiH koja će "obezbediti ravnopravno učešće legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda".

- Isto tako, Ured PRH je od MUP zatražio da se osigura granična kontrola, što je MUP i učinio - saopšteno je iz Milanovićevog kabineta.

Ipak, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović tvrdi da ga kancelarija predsednika nije obavestila da dolazi Dodik i da je MUP obavešten "na nižem nivou".

- Tvrdnjama da je MUP pod kontrolom HDZ Milanović je uvredio policiju - smatra Božinović.

Ministar odbrane Mario Banožić tvrdi da nije bio informisan o dolasku Dodika i optužuje šefa države da je taj susret hteo da "zataška od javnosti".

U istom tonu na susret Milanovića i Dodika na Hvaru reagovali su i iz HDZ, uz optužbe da predsednik države, kako navode, "bezobraznim lažima prikriva vlastitu sramotu s dovođenjem Dodika na Hvar mimo procedure".

- Umesto da javnosti objasni zašto je potajno, kriomice i bez redovne najave diplomatskim putem na Hvar doveo Dodika, Milanović nastavlja seriju bezobraznih laži i obmana - saopšteno je iz HDZ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?