POVUKLO SE MORE U HRVATSKOJ: Posle Venecije čudan fenomen i na Jadranu - da li ima veze sa zemljotresom u Turskoj? (VIDEO)

Novosti online

23. 02. 2023. u 10:37

OSEKA na zapadnoj obali Istre uzrokovala je velike probleme za lokalno stanovništvo. U luci Valbandon u Fažani velik broj čamaca i brodova ostali su nasukani, pa nije moguće isplovljavanje dok ne stigne plima.

ПОВУКЛО СЕ МОРЕ У ХРВАТСКОЈ: После Венеције чудан феномен и на Јадрану - да ли има везе са земљотресом у Турској? (ВИДЕО)

Printskrin Youtube/dalmacija danas

Razmere štete još uvek nisu poznate, ali poznato je da su mnogi brodovi teško oštećeni. Ta je uvala inače dosta plitka i puna mulja, što često stvara probleme vlasnicima čamaca. Inače, oseka se prošle nedelje pojavila i na plažama u Splitu, među kojima su Bačvice i Ovčice.

U Institut za okeanografiju i ribarstvo u Splitu kažu za Dnevno.hr da uzrok ovog fenomena, inače primećenog i u Veneciji, leži u atmosferskom pritisku i da nema veze sa zemljotresom u Turskoj.

- One su posledica sinoptičke situacije. Imamo anticiklon s visokim atmosferskim pritiskom koji pritiska površinu mora, zbog čega se njegov nivo spušta. To je razlog tih niskih nivoa mora - rekla je Gordana Beg Paklar iz Instituta.

Kaže da fenomeni mogu potrajati i do nedelju dana, a ponekad i duže.

- Sve zavisi od sinoptičke situacije. Te stvari se obično menjaju na nedeljnoj bazi, ali ponekad može da potraje i duže, zavisno od situacije - rekla je.

- Sve to zavisi od atmosferskoog pritiska i morskih mena. Ako se ta dva fenomena superponiraju, onda dolazi do ekstremno niskih nivoa mora. Nekoliko faktora mora da se podudari - rekla je ona.

(Dnevno.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!