ZA SVE NIVOE VLASTI: CIK BiH potvrdio izborne rezultate

Tanjug

02. 11. 2022. u 13:56

DANAŠNjOM objavom zvaničnih rezultata opštih izbora, održanih 2. oktobra, Centralna izborna komisija (CIK) BiH jednoglasno je potvrdila rezultate izbora za sve nivoe vlasti.

ЗА СВЕ НИВОЕ ВЛАСТИ: ЦИК БиХ потврдио изборне резултате

Proces u "Zetri" i dalje traje, Foto CIK

Predsednik CIK Suad Arnautović je istakao da od danas teku svi rokovi za formiranje vlasti.

Prema potvrđenim rezultatima, predsednik Republike Srpske je Milorad Dodik, a potpredsednici Ćamil Duraković iz reda Bošnjaka i Davor Pranjić iz reda Hrvata.

Srpski član Predsedništva u narednom četvorogodišnjem mandatu biće Željka Cvijanović, bošnjački Denis Bećirović, a hrvatski Željko Komšić.

Potvrđeni su rezultati i za Parlamentarnu skupštinu BiH u kojoj će iz Republike Srpske najviše poslanika imati SNSD, a slede ga SDS i PDP, dok je u Federaciji BiH najviše poslaničkih mesta osvojio SDA, potom HDZ, te SDP.

SNSD je apsolutni pobednik izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske, dok po broju osvojenih mandata slede SDS i PDP.

SDA i HDZ pobednici su izbora za Parlament FBiH i kantonalne skupštine.

Apelaciono veće Suda BiH odbilo je žalbu opozicionih stranaka iz Republike Srpske da se ponište izbori za predsednika i potpredsednike Republike Srpske.

Sve žalbe koje su podnesene Sudu BiH su odbijene ili odbačene.

CIK je obavestio sve kandidate koji su osvojili mandate na Opštim izborima, a koji su odlučili da odbiju osvojeni mandat, da mogu lično u sedištu ove komisije da potpišu Izjavu o odbijanju mandata, ukoliko žele da CIK BiH dodeli zamenske mandate pre održavanja konstitutivnih sednica vlasti u kojima su osvojili mandat.

Na odluke Centralne izborne komisije BiH o utvrđivanju izbornih rezultata je bilo 13 žalbi Apelacionom sudu BiH i još 11 žalbi Apelacionom odeljenju Suda BiH na odluke koje se odnose na zahteve za ponovno brojanje. Na sednici CIK-a je saopšteno da ih je Sud BiH odbio ili odbacio, prenela je RTRS.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)