URSULA PORUČILA GRAĐANIMA BiH: "Vi ste budućnost EU i vaša budućnost je Evropska unija"

Novosti onlajn

28. 10. 2022. u 12:54

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponovila je da Evropska unija želi da Bosna i Hercegovina postane njena članica. Najavila je finansijsku pomoć energetskom sektoru BiH

УРСУЛА ПОРУЧИЛА ГРАЂАНИМА БиХ: Ви сте будућност ЕУ и ваша будућност је Европска унија

Foto AP

Obraćajući se danas političarima, predstavnicima civilnog društva, kulturnim radnicima i novinarima u Domu oružanih snaga u Sarajevu o preporuci Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata, ona je rekla da je to uspeh same Bosne i Hercegovine i da ona može biti ponosna na to. Kako je rekla, Bosna i Hercegovina je budućnost Unije.

- Zato sam došla da kažem svim građanima: Vi ste budućnost EU i vaša budućnost je Evropska unija. To nije samo zato što ste došli do preporuke za status kandidata, već i zato što duboko verujete u EU. Tri četvrtine stanovništva podržava članstvo i to je većina u celoj zemlji - primetila je Fon der Lajenova.

Ona se osvrnula na status mladih u Bosni i Hercegovini, podsetivši da većina njih veruje u EU. Političarima je poručila i da mogu da ispune snove mladih.

- Vi ste novo rukovodstvo zemlje koje može ispuniti svoje snove. Vi ste ključ za to. Zemlja ima generacijsku priliku da ide napred. Ovo je trenutak za Bosnu i Hercegovinu. Želim da vas ohrabrim da iskoristite trenutak - rekla je ona.

Predsednica Evropske komisije ocenila je da je Bosna i Hercegovina napravila iskorak u pogledu pravnog uređenja javnih nabavki, civilne zaštite i saradnje sa Evropolom, i to uprkos, kako je rekla, teškim okolnostima.

- Reforme nisu važne samo za članstvo u EU, već zato što će državu učiniti boljom. Vrata EU su vam otvorena i molim vas da iskoristite priliku. Na vama je da uđete kroz otvorena vrata EU zajedno - izjavila je Ursula fon der Lajen.

Finansijska pomoć Zapadnom Balkanu

Ona je najavila da će Zapadni Balkan, koji uključuje i Bosnu i Hercegovinu, kratkoročno dobiti 71 milion evra za energetski sektor u cilju veće energetske nezavisnosti i većeg korišćenja obnovljivih izvora energije. Pored toga, kako je obećala, finansijska podrška će značiti i pomoć stanovništvu i preduzećima koja su pogođena povećanjem cena energenata.

Fon der Lajenova je pre obraćanja u Domu Oružanih snaga imala sastanak sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine. Ona će u podne zajedno sa predsedavajućim Saveta ministara Zoranom Tegeltijom (SNSD) otvoriti tunel Ivan na deonici auto-puta Koridor 5C Tarčin–Ivan. Izgradnja ove deonice koštala je 542 miliona evra, od čega je Evropska unija obezbedila bespovratnih 23,3 miliona evra. Očekuje se da će ova deonica biti u opticaju od danas ili od sutra.

EU je obezbedila grantove u ukupnom iznosu od 542 miliona evra za izgradnju auto-puteva u Bosni i Hercegovini.

Fon der Lajenova je pre dolaska u Sarajevo posetila Prištinu i Tiranu, danas će posetiti i Beograd, a sutra, 29. oktobra, ide u Podgoricu. Njen dolazak iz Prištine u Bosnu i Hercegovinu je bio nakratko odložen jer je prolongiran let njenog aviona zbog magle na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

(Klix.ba)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!